Epistemoloji ve analitik felsefe bağlamında kavramsal sanat analizi
Analysis of conceptual art in the context of epistemology and analytic philosophy
  1. Tez No: 330997
  2. Yazar: ŞEREF EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER EMRE YAVUZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik felsefe, Epistemoloji, Kavramsal sanat, Biçim, Totoloji, Bağıntı, Analytic Philosophy, Epistemology, Conceptual Art, Form, Tautology, Correlation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tez formatında bir sanat çalışması olarak gerçekleştirilen bu inceleme, kavramsal sanatın doğasının epistemik bilgi ve analitik (çözümsel) felsefe ile ilişkili olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca çalışma, bu türden bir sanatın düşünsel dayanağı olan epistemik bilginin yapısını ve analitik düşünme sistematiğini, bir sanatın teknik alt yapısı olabilmesi bağlamında ele alacaktır. Kavramsal sanatın, bu türden bir bilgiye temel anlamında sahip olunulmadan doğru olarak anlaşılması mümkün değildir. Tüm bu ilişkilendirmeler kapsamında özellikle mantıksal biçimsel yapının ve bağıntıların değişmezler olduğu ve tüm temel bilgi alanlarının yapısında bulunduğu gösterilecektir. Kavramsal sanat da, böyle bir yapının anlaşılmasını sanat olarak göstermektedir. Bu yaklaşım MarcelDuchamp, Joseph Kossuth ve Sanat Tanımı Topluluğu örneğinde ele alınacaktır. Analitik felsefenin epistemolojinin kavranması için de Aristoteles, Frege, Russell, Wittgensstein ve Gödel gibi filozoflar ve mantıkçılar incelenecektir.Tez çalışması, gerekli görünen kaynakların araştırılması, Sanat Tanımı Topluluğu'nun arşivlerinin incelenmesi ve sanat çalışmalarının takibi sonucu oluşturulacaktır. Çalışma, tüm yukarıda ifade edilenler doğrultusunda epistemolojik bilginin ve analitik felsefenin totolojik bir doğaya sahip olduğunu göstermiştir. Bir kavramsal sanat çalışması gerçekleştiren Sanat Tanımı Topluluğu bu bağlamda incelenmiştir. Bilginin biçimsel ve bağıntısal analizinin yapıldığı incelemede, kavramsal sanatın dizgesinin de benzer yapısal ilişkiler içinde olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research which is executed as a work of art presented in the form of a thesis, is to claim that the nature of Conceptual Art is strongly related to epistemic knowledge and Analytic Philosophy. Additionally , the work is approaching the structure of the epistemic knowledge and the systematics of the analytic thought which are the fulcrums of this particular art based on ideas, in the context of them being the technical substructure of an art. Understanding the conceptual art thoroughly and properly is not possible without such knowledge being concieved.Within all these related subjects, this work will state principally the logical, formal structure and the correlations are the invariables and are placed in all the systems in the fields of fundamental knowledge.With all the Conceptual Art indicates that to understand such a structure is art it self. This approach will be dealt along with the examples such as Marcel Duchamp, Joseph Kosuth and Definition of Art Group. For the epistemology and Analytic Philosophy to be conceived the philosophers and dialecticians such as Aristoteles, Frege, Russel, Wittgensstein and Gödel will be researched. The thesis will be formed by analysing thees sential documents , perusing the archives and tracing the art works of Definition of Art Group.The work, along with the statements mentioned above states that the epistemic knowledge and Analytic Philosophy have a tautologic nature.Definition of Art Group who is actualising conceptual art is being researched in this context.In this research involving the formal and correlational analysis of knowledge, also pointed that the system of Conceptual Art is among similar structural relations.