Lisansüstü sanat eğitimi'nde epistemoloji ve analitik felsefe bağlamında kavramsal sanat uygulamaları üzerine bir inceleme
A study on conceptual art practices in the context of analytic philosophy and epistemology in the graduate art
- Tez No: 395284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ARZU AYTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lisansüstü Sanat Eğitimi, Epistemoloji, Analitik Felsefe, Kavramsal Sanat, Graduate art education, epistemology, analytic philosophy, conceptual art
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada esas olarak amaç; Lisansüstü Sanat Eğitimi Programlarında, özellikle Resim Anasanat Atölye dersi kapsamında, temel felsefi alanlar; epistemoloji ve analitik felsefe bilgisi bağlamında kavramsal sanat uygulamalarının yanı sıra kavramsal sanat ilkelerinin çağdaş sanat eğitimindeki yeri ve önemini incelemektir. Araştırma, üç üniversitenin ( Dokuz Eylül Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, ) Lisansüstü Sanat Eğitimi gören öğrencilerini kapsamaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Enstitülerine bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-İş Eğitimi Bölümlerinde Kavramsal Sanat uygulamalarının varlığına ilişkin ve ilişkide bulunduğu alanlarla ilgili soruları içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan veriler, konu ile ilgili literatürün incelenmesi sonucunda ve araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile gerek yüz yüze gerek çeşitli iletişim araçları yardımıyla yapılan görüşmelerle elde edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak, lisansüstü sanat eğitiminde öğretmen merkezli eğitimin devam ettiği bunun yanı sıra atölyelerin kavramsal sanat uygulamaları için yetersiz olduğu özellikle vurgulanmıştır. Bulgular literatür açısından yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to delve into the importance of the conceptual art applications, their artistic principles and their place in the contemporary art and education in graduate art education programs especially in Drawing workshops. The participants of the research are the graduate students at three universities ( Dokuz Eylul University, Çukurova University, and Anadolu University ). The data gathering instruments are semi-structured interviews encompassing the questions and thoughts of the graduate students on the conceptual art applications in the Art Departments of Graduate Schools of these three universities. These semi-structured questions were designed after a thorough analysis of the related literature and the interviews were held either through in-person or some means of communication through email. As a result, it can be stated that the graduate art classes are conducted through a traditional teacher-centred approach and workshops are not adequate in terms of the conceptual art applications. The study concludes with suggestions and recommendations.