Kısa filmde biçimsel anlatı öğeleri: Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali örneği
Formal narrative elements in short film: Uşak Winged Seahorse Film Festival
- Tez No: 686063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kısa film, Biçim, Kısa Film Festivalleri, Sinemada Anlatı, Uşak Kanatlı Film Festivali, Uşak, Short film, Form, Short Film Festivals, Narrative in Cinema, Uşak Winged Film Festival, Uşak
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sinemanın gelişmesinde ilerlemesinde önemli bir yere sahip olan kısa filmin gösterim alanının kısıtlılığı, yapımcıya verdiği sınırlamalar ile kısıtlı sürede bile olsa içinde barındırdığı anlamlar, kullanılan biçimsel motifler ile sağlanmaktadır. Filmde biçimsel öğelerin eksik olması durumunda izleyicinin tatmin olamayacağı açıktır. Biçimsel bütünlük sağlandığı takdirde film başarılı bir film halini alır. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivalinde de gördüğümüz gibi ödül alan kurmaca filmler biçimsel bir bütünlük içinde kısa zamanda çok şey anlatır. Çalışmada çok kısa bir süre içerisinde büyük başarılar elde eden Uşak Kanatlı Denizatı Film Festivali'nde ödül alan kurmaca filmler üzerinden kısa filmde biçim konusu detaylı şekilde incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı, kısa filmde biçimsel anlatı yapısının oluşumunu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle biçimsel anlatı kuramı çerçevesinde biçimsel anlatı yapısının oluşmasını sağlayan öğeler detaylı şekilde incelenmektedir. Son olarak, örneklemi oluşturan beş kısa filmin biçimsel anlatı yapısı çözümlenmesi aracılığıyla kısa filmde biçim konusunun oluşumu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The limitation of the screening area of the short film, which has an important place in the progress of the development of cinema, the limitations it gives to the producer and the meanings it contains even in a limited time are provided by the formal motifs used. It is clear that the audience cannot be satisfied if the formal elements are missing in the film. If the formal integrity is ensured, the film becomes a successful film. As we saw at the Uşak Winged Seahorse Short Film Festival, the award-winning fiction films tell a lot in a short time in a formal integrity. In the study, the subject of form in the short film is examined in detail through the fictional films that won awards at the Uşak Winged Seahorse Film Festival, which achieved great success in a very short time. The aim of this study is to examine the formation of the formal narrative structure in the short film. For this purpose, first of all, within the framework of the formal narrative theory, the elements that provide the formation of the formal narrative structure are examined in detail. Finally, through the analysis of the formal narrative structure of the five short films that make up the sample, the formation of the subject of form in the short film has been revealed.