Sinemada çizgisel olmayan anlatı 'Uyanış' filmi
Non-linear narrative in cinema 'Awakening' short film
- Tez No: 950665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYTEKİN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Short Film, Non-linear Storytelling. Cinematography, Art Direction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, çizgisel olmayan bir anlatı yapısına sahip olan“Uyanış”adlı kısa filmden oluşmaktadır. Film, zaman, hafıza ve kimlik temalarını merkeze alarak bireyin içsel çatışmalarını ve yaşamın belirsizliklerini sorgulayan bir anlatı sunar. Geleneksel hikaye anlatıcılığından ziyade farklı zaman dilimlerinin bir arada aktarıldığı bu film, izleyiciyi düşünmeye ve kendi yorumunu yapmaya teşvik eden deneysel bir yapı taşımaktadır. Filmdeki hikaye, bir bireyin geçmişe, şimdiye ve geleceğe dair belirsiz sınırlar arasında gidip gelmesini konu alır. Bu durum, karakterin anılarla yüzleşmesi, hayal gücünün etkisiyle çarpıtılmış gerçeklikleri ve kendi kimliğini yeniden tanımlama çabasını yansıtır. İzleyiciyi, farklı bakış açılarından olayları algılamaya davet eden bu yaklaşım, zamanın sabit bir kavram olmaktan ziyade öznel bir deneyim olduğunu vurgular. Çizgisel olmayan anlatım tekniği, hem filmin hikaye yapısına hem de izleyicinin algısına doğrudan katkıda bulunur. Filmde kronolojik bir sıralamaya yer verilmemiş, bunun yerine hafızanın tutarsızlığına uygun bir kurgusal yapı tercih edilmiştir. Hikaye, sahneler arasında yapılan ani geçişlerle bölünmüş ve bu durum izleyicinin zihinsel olarak aktif bir şekilde katılımını sağlamıştır. Teknik açıdan, filmde doğal ışık kullanımına ağırlık verilerek sahnelere gerçekçilik katılmış, aynı zamanda filmin şehir içi sahnelerinde gri tonlar, doğa sahnelerinde pastel renk tonlarıyla iki farklı atmosfer arasındaki keskin çizgi daha fazla 8 belirginleştirilmiştir. Karakterin film boyunca gerçekleşen içsel değişimi kostüm renk tonları ile izleyiciye sunulmuştur. Bu film, hem anlatı yapısı hem de estetik tercihleriyle bireysel hafıza ve zaman algısına dair yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Çizgisel olmayan anlatı ve deneysel yaklaşımlarla, geleneksel sinema anlayışına alternatif bir öneri getirirken, izleyiciyi hem zihinsel hem de duygusal bir yolculuğa çıkarmaktadır.“Uyanış”, zamansal sıçramalar ile sinema sanatına farklı bir katkı sunma çabası taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This work consists of a short film titled“Awakening”, which employs a non-linear narrative structure. The film explores themes of time, memory, and identity, presenting a narrative that delves into the individual's inner conflicts and the uncertainties of life. Rather than adhering to traditional storytelling, this film juxtaposes different time frames, encouraging viewers to reflect and form their own interpretations through its experimental approach. The story centers on an individual navigating the blurred boundaries between the past, present, and future. This journey highlights the character's confrontation with memories, the distortion of reality through imagination, and their efforts to redefine their identity. By inviting viewers to perceive events from various perspectives, the film emphasizes that time is not a fixed concept but a subjective experience. The non-linear narrative technique contributes both to the film's structure and to the audience's perception. The film avoids a chronological sequence, instead opting for a narrative design that reflects the inconsistency of memory. The story is fragmented with abrupt transitions between scenes, compelling viewers to actively engage with the film intellectually and emotionally. From a technical perspective, the film emphasizes the use of natural lighting to enhance realism, while contrasting tones are employed to distinguish between settings. Urban scenes are dominated by gray hues, whereas natural settings are depicted with pastel 10 tones, further accentuating the sharp division between the two atmospheres. The character's internal transformation throughout the film is subtly conveyed to the audience through changes in costume color tones. This film seeks to offer a fresh perspective on individual memory and the perception of time through both its narrative structure and aesthetic choices. By integrating non-linear storytelling and experimental approaches,“Awakening”challenges traditional cinematic conventions and takes the audience on a mental and emotional journey. Through temporal leaps, the film aspires to contribute a unique approach to the art of cinema.