Ceza Muhakemesi Hukukunda aleyhe değiştirme yasağı
Prohibition of reformatio in peius in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 331076
  2. Yazar: HATİCE DERYA ORMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OZAN ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Criminal Procedure, legal remedies, prohibition, punishment, legal security
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tezimizin konusunu oluşturan aleyhe değiştirme yasağı, ceza muhakemesi hukukunda kanun yolları bahsinde karşımıza çıkar. Hüküm hakkında yalnızca sanık lehine kanun yoluna başvurulması halinde, hükmün üst mahkeme tarafından suçun niteliğinin değişmesi gibi sebeplerle bozulması halinde, bozma sonrasında ilk derece mahkemesinin sanığa verilen önceki sonuç cezadan daha fazla ceza verememesini ifade etmektedir. Aleyhe değiştirme yasağı, hüküm hakkında yalnızca sanık lehine kanun yoluna başvurulması halinde istinaf, temyiz, yargılamanın yenilenmesi ve bazı hallerde de kanun yararına bozmada geçerli olan bir ilkedir. Aleyhe değiştirme yasağının uygulanabilmesi için en önemli husus kanun yoluna yalnızca sanık lehine başvurulmuş olmasıdır. Karar hakkında yalnızca sanık, sanık müdafii, sanığın yasal temsilcisi, eşi veya Cumhuriyet Savcısı tarafından kanun yoluna başvurulması gerekir. Aleyhe değiştirme yasağı, hukuk devleti ilkesinin de geçerli olduğu hukuk sistemlerinde sanığın durumunun ağırlaşacağı kaygısı ve korkusu yaşamaksızın tereddütsüz bir biçimde kanun yoluna başvurmasını sağlamak açısından gerekli ve önemli bir ilkedir. Anahtar Kelimeler : Ceza muhakemesi, kanun yolları, yasak, ceza, hukuki güvenlik.
Özet (Çeviri)
The subject of this LLM dissertation-prohibition of reformatio in peius- is a topic to be studied in the context of legal remedies in criminal procedure law. The principal characteristic of the prohibition of reformatio in peius is that it is a judicial security for the accused to be able to lodge an appeal without being exposed to a risk of receiving a worse punishment than the judgment in the first instance court. Prohibition of Reformatio in Peius is a valid principle in the context of appeal on facts, appeal on law, new trial and ?in certain cases-reversal of the judgment as a matter law if the legal remedy is filled only in favour of the accused.. Filling the legal remedy only in favour of the accused is important in the implementing of this principle. The Public prosecutor ,the accused, the legal representative and the spouse of the accused must file a motion of legal remedy only in favour of the accused. The principle is a necessary element of the principle of rule of law. It ensures the effective and secure use of the right to appeal, for the accused without having any concern as to whether the appeal would result in a worse punishment.