Organizasyonlardaki çatışmaların yönetimi ve bir araştırma
Conflict management in organizations and a research
- Tez No: 331087
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetim Stratejileri, Conflict, Conflict Management, Conflict Handling Strategies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çatışma hareket edebilen tüm canlıları içine alan, bu canlılar arasındaki anlaşmazlık halini ifade eden bir kavramdır.Bu geniş kitleden dolayı çatışma, psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji, siyaset bilimi gibi birçok bilimin konusunu teşkil etmiştir.İşletmeler belirli bir amaca yönelik kurulmuş organizasyonlardır. Bu organizasyonlarda insanlar birlikte hareket ederler. Bu hareket esnasında insanlar arasında bireysel farklılıklardan kaynaklanacak bir takım çatışmalar yaşanacaktır. Değerler, geçmiş yaşantılar, beklentiler gibi çok sayıda sebepten dolayı çatışma yaşanabilir.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm bir kavram olarak çatışmanın ne olduğunu, diğer bazı kavramlarla ilişkilerini, çatışma çeşitlerini, çatışmanın nedenlerini içermektedir. İkinci bölüm organizasyonlardaki çatışmaların yönetimiyle ilgilidir. Üçüncü bölümde ise konu ile ilgili bir araştırma yapılarak çatışma yönetim stratejileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conflict is a concept which contains all moving and living organisms and expresses the disagreement between them.For it has a large area, conflicts have been the subject of many sciences such as psychology, sociology, social psychology, political sciences etc_Business enterprises are organizations which are established for special goals. People exist together in these organizations. While they exist, some conflicts that results from personal differences can take place. Values, experiences, expectations etc... Many things can be the reason of a conflict.This study consists of three parts. The first part contains the definition of conflict as a concept and relations between conflict and the other concepts, the varieties of conflict, the reasons of conflict. The second part is related to conflict management. In the third part, a research related to the subject is made and conflict management strategies are analyzed.