Takım çalışması ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye yönelik uygulamalı bir araştırma
Relationship between teamwork and organizational commitment
- Tez No: 331088
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Team, Teamwork, Organizational Commitment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Takım çalışması; organizasyon yapılarının hızla değişen koşullara uyum sağlaması nedeniyle, sosyal bilimler alanında önemli konulardan biri halini almıştır. Değişimi yönetme konusunda, örgütsel anlamda önemli bir diğer konuda kuşkusuz, çalışanlar ve algıladıkları örgütsel bağlılık düzeyleridir. Bu iki önemli konu arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere, bu çalışmada hizmet sektörü hedef alınmıştır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren dört işletmede toplam 257 adet anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada yapılan anketler sonucunda, takım çalışmasına ilişkin“Takımın Önemi ve Takımda İletişim”ve“ Takım Sinerjisi ve Takımda Yeni Fikirler”olmak üzere iki faktör elde edilmiştir. Örgütsel bağlılık algı düzeyleri konusunda ise;“Duygusal Bağlılık”,“Normatif Bağlılık”,“Devamlılık Bağlılığı”ve“Çok Boyutlu Bağlılık (Karma Bağlılık)”olmak üzere dört boyut elde edilmiştir.Takım çalışmasının örgütsel bağlılık ile olan ilişkisini belirlemek üzere yapılan analizler sonucunda ise,“Takım Çalışması”ile“Örgütsel Bağlılık”arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Diğer taraftan; demografik veriler ile yapılan karşılaştırmalar sonucu;“Normatif Bağlılık”boyutuna ilişkin olarak bayan ve erkek katılımcıların verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Çalışmada yer alan dört farklı yaş grubunun“Çok Boyutlu Bağlılık (Karma Bağlılık”konusunda verdiği cevaplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Katılımcıların“Takım Sinerjisi ve Takımda Yeni Fikirler”algıları mevcut işletmedeki çalışma sürelerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ayrıca, katılımcıların“Normatif Bağlılık”düzeyleri mevcut işletmedeki çalışma sürelerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.Anahtar Kalimeler: Takım, Takım Çalışması, Örgütsel Bağlılık
Özet (Çeviri)
Teamwork has become an important subject in social sciences due to the fact that it aims at adjusting to change the conditions of organization's structure. Another essential subject which is necessary for managing alteration in terms of an organization is no doubt the employees and the level of their organizational commitment. Service sector is aimed for researching relationship between the two important subjects which are teamwork and organizational commitment. In total, 257 surveys were carried out in four firms that are in service sector.In the study, three main factors have been obtained which namely are“Importance of Team and Commination at Team”and“Team's Synergy and New Ideas at Team”related to Teamwork. Conversely, four main factors have been obtained which namely are“Affective Commitment”,“Normative Commitment”,“Continuance Commitment”and“Multi-dimensional Commitment (Mixed Commitment)”related to Organizational Commitment.According to the analysis results; there is a positive relationship that is significant statistically between the concepts of“Teamwork”and“Organizational Commitment”. Also, as a result of the comparisons with the demographic data, it is found that there is a variation between the concept of“Normative Commitment”and gender of participants. According to age groups, it is found that there is a variation between the concept of“Multi-dimensional Commitment (Mixed Commitment)”and age of participants. There is also a variation between the concept of“Normative Commitment”and the participants' employment time at their current firm. On the other hand, there is a variation between the participants' employment time at their current firm and perception of the participants' about“Team's Synergy and New Ideas in Team”.