Adli muhasebe mesleği ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Forensic accounting profession and the applicability in Turkey
  1. Tez No: 331116
  2. Yazar: FAHRETTİN PALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Judicial Accountancy, Judicial Accountancy profession and thesituation of this profession in Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İşletmelerde ve hayatın hemen her alanında, çeşitli kişi ve kurumlarca yapılanmuhasebe vb. hilelerinin ve bunların neden olduğu ekonomik kaybın büyükboyutlara ulaşması, ticari ve ekonomik anlaşmazlıklar, mali tablo kullanıcılarınıyanıltmaya yönelik uygulamaların artması; muhasebenin kapsamını genişleterek, Adli Muhasebe olarak anılan mesleğin doğmasına neden olmuştur.ABD başta olmak üzere, gelişmiş batılı ülkelerde yaygın uygulama alanı bulan,ülkemizde henüz yasal zemine oturtulmamış ve tam anlamıyla uygulama alanıbulamamış olan Adli Muhasebecilik mesleğinin kapsamı, özellikleri, adlimuhasebecinin nitelikleri, adli muhasebe mesleğinin benzer mesleklerden farkları,adli muhasebeci eğitimi, Türkiye'de uygulanabilirliği, hukuk sistemimizdeki yeri,sigorta kapsamına alınması yönündeki öneriler ve konun daha iyi anlaşılabilmesiaçısından grafikler ve tablolar yardımıyla adli muhasebe denetimi (Hile Denetçiliği)hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.Anahtar kelimeler; Adli Muhasebe, Adli Muhasebecilik Mesleği ve bumesleğin Türkiye'de ki durumu.
Özet (Çeviri)
Accountancy etc. frauds that done by various person and associations onenterprises and all the fields of life and economical loss that reached greatdimensions caused by them, commercial and economical disagreements, increasedpractices of misleading the users of financial table, by broadening range ofaccountancy caused to rise of profession that called ?Judicial Accountancy?.This field is practised, as a leading country in USA and other developedwestern countries but in our country it is not become a law yet and not practised.However there is given detailed information about the range of Judicial Accountancyprofession, features, attributes of judicial accountant, differences of judicialaccountancy from similar professions, education of judicial accountant, practicabilityin Turkey, place of it in our law system, suggestions about taking it to insurancecoverage and charts to make this topic more easy to understand and judicialaccountancy inspection (Fraud Inspection) by the help of tables.