Adli Muhasebecilik mesleği ve Türkiye'de uygulanabilirliğinin tespitine yönelik bir araştırma
The profession of Forensic Accounting and a study to determine its applicability in Turkiye
  1. Tez No: 446062
  2. Yazar: NURTEN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Hile, Hile Denetçiliği, Dava Destek Danışmanlığı, Bilirkişilik, Forensic Accounting, Fraud, Auditor Of Cheating, Litigation Support Consultant, Expert Witness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Küreselleşmeyle birlikte teknoloji çeşitlenmiş ve gelişmiştir. Bu gelişmeye paralel işletmeler türlü alanlarda faaliyet göstermişlerdir. Ayrıca işletmelerin faaliyet pazarları büyümüştür. Bu pazarda tutunma ve kar elde etme amacındaki işletmeler çeşitli hile veya usulsüzlüklere başvurmaktadırlar. Denetimim sırasında veya bazen tesadüfî ortaya çıkan hile ve usulsüzlükler dava konusu olmakta ve mahkemede görüşülmektedir. Muhasebe davalarının mahkemede görüşülmesi sırasında muhasebe bilgisi olmayan hakim veya savcılar yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Söz konusu yardımı ise adli muhasebeciler sağlamaktadır. Gelişmiş ülkelerde daha çok yaygın olan ve son zamanlarda Türkiye'de de kullanılmaya başlayan adli muhasebe bu çalışmaya konu olmuştur. Çalışmada adli muhasebeciliği tanımlayarak adli muhasebeciliğin alt dalları olan“hile denetçiliği”,“dava destek uzmanlığı”ve“bilirkişiliği”açıklamak hedeflenmiştir. Ayrıca adli muhasebenin muhasebe meslek mensupları tarafından bilinirliğini ve adli muhasebeciliğin Türkiye de uygulanabilirliğini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda anket formu hazırlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye'de adli muhasebeciliğin daha yeni tanınmaya başlandığı tespit edilmiştir. Adli muhasebeciliğin alt dallarından biri olan bilirkişilik için somut adımlar atılmış olsa da genel anlamda henüz tam olarak uygulanabileceği söylemek doğru olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Technology has diversified and advanced with globalization. Businesses parallel to this development have operated in various fields. Market scopes of these businesses have grown as well. Businesses which try to be favored in the market and make profit resort to various frauds and infractions. Frauds and infractions which have come to surface during inspections or by chance become actionable and are discussed at court. Judges and prosecutors who do not know much about accountancy need help during accounting trials. The aforementioned help is provided by forensic accountants. Forensic accounting which is more widespread in developed countries and is becoming to be used in our country is the subject of this study. In this study, by defining forensic accounting, it is aimed to explain the subfields which are 'Fraud Auditing', 'Litigation Support' and 'Expertise'. It is also aimed to study the recognition of forensic accounting among accounting occupational group members and the applicability of it in Turkiye. A questionnaire form was prepared for this purpose. It has been established that forensic accounting is recently coming to be known in Turkiye. Though solid steps have been taken for forensic accounting which is a subfield of accounting, it will not be right to state that it is fully applicable yet in general terms.