A study of leadership in urbanization process: A case study at the Esenyurt Municipality
Kentleşme sürecinde bir liderlik incelemesi: Esenyurt Belediyesi durum çalışması
  1. Tez No: 331126
  2. Yazar: YASEMİN SARICI AYTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRUZ DEMİR YAŞAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Governance, Local Development, Quantum Leadership, MunicipalLeadership
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı belediye başkanının lider olarak kabul edilip edilmediği ve yerel gelişmişlik/modernite ile liderlik arasında bir ilişkinin var olup olmadığını analiz etmektir.Belediye çalışanları, Başkan danışmanları ve yardımcıları da dâhil olmak üzere 500 kişiyeanket dağıtılmış, 300'ü geri gelmiştir. 213'ü doğru cevaplanan anketin soruları Blake ve Mouton Liderlik sitili testi revize edilerek hazırlanmıştır. Analizler SPSS20 ile yapılmıştır.Ayrıca Belediye Başkanı ile de mülakat yapılarak kendi liderlik sitili hakkında fikir edinilmiştir. Analizlere göre 211 çalışandan 171'i belediye başkanını lider olarak görmektedir. Bayan ve erkek çalışanlar arasında liderlik algılamasında bir fark görülmemiştir. Liderlik ve bölgenin kentsel imaj anlamında modernleşmesi pozitif ilişkide anlamlı bulunmuştur. Yerel kalkınmada belediye başkanı önemli bir faktör olarak görülürken, liderliği yerel kalkınmayla pozitif ilişkili çıkmıştır. Diğer tarafta liderlik yetkinliklerini belli başlı değişkenlerle açıklama mümkündür. Bunlar karar alma zamanı geldiğinde astlarını cesaretlendirme, diğer insanların sınırlarına değer verebilme, koçluk yapabilme ve hataları düzeltirken ilişkilere dikkat etme, görevin bitmesi ve her ayrıntının düşünüldüğünden emin olma, projenin zamanında bitmesi, problemleri analiz edebilme yeteneği gibi sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey research is to identify if a mayor could be a leader too and if there is a relationship between local development and leadership. We make a survey among the colloquies and co-workers to examine if they see their mayor as a leader. We distribute 500 questionnaire and took back 300 of them. Only 213 of them are answered totally true. The questionnaire that we used is Blake and Mouton?s Leadership selfevaluating assessment which is redesigned according to followers. Analysis are done through SPSS 20.Furthermore, an interview done with the Mayor to understand his leadership style. According to analysis, results are showing us that 171 people among 211 believe that Mayor is a leader. Beside this, there is no difference among women and men on acceptance of mayor as a leader. There is a positive relation between leadership and modernity. Furthermore, mayor seen as the biggest factor of local development and his leadership ability also has positive relation according to correlation analysis. We could explain leadership ability with variables as ?giving value to other?s limits, coaching, encourage decision making, while correcting errors, jeopardize relationships, timely completion of the project, importance of finishing the task, find out whetherevery detail is thought, like to analyze problems.