Türkiye'de gazeteci ve aydın kimliği: Attilâ İlhan
The journalist and intellectual identity in Turkey: Attilâ İlhan
  1. Tez No: 331196
  2. Yazar: ALİ HAYDAR FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Attilâ İlhan, Gazeteci, Aydın, Osmanlı, Cumhuriyet, Attilâ İlhan, Journalist, Intellectual, Ottoman, Republic
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Türkiye'de Gazeteci ve Aydın Kimliği: Attilâ İlhan adını taşıyan bu çalışma tarihsel ve güncel bir sorgulamadır. Türkiye'de gazetecilik ve aydın kimliğinin birbirinden ayrılmayacağı tezi üzerine kurulan ve ortaya koyduğu tespitlerle bu tezi kanıtlayan çalışma kendi alanında bir ilk olma özelliği taşımaktadır.Çalışma ilk olarak Osmanlı dönemi gazeteci ve aydınların genel özelliklerini ve yaptıkları tartışmaları ele almaktadır. Sonrasında Cumhuriyet'in temel karakteristiğini çözümleyen ve tartışan çalışmada, Cumhuriyetten günümüze gazeteci ve aydınların gündemi, tartışmaların perde arkası ve dönemin gazeteci ve aydınlarının özellikleri detaylandırılmaktadır.Çalışma temel olarak Attilâ İlhan üzerine yoğunlaşmaktadır. İlhan ülkemizde gazeteci ve aydın zihniyetini sorunsallaştıran, bunu tartışan ve bu konuda bir ekol olabilecek özellikleri taşıyan bir gazeteci ve aydındır.Attilâ İlhan, sosyalist, cumhuriyetçi, Atatürkçü yurtsever bir gazeteci ve aydın kimliğine sahiptir. Ama onun temel vurgusu ulusal olan üzerinedir. Eleştirilerini de bu zemin üzerinden kalkarak dile getirmektedir. İlhan ülkemizde gazeteci ve aydınların ulusal bir bilinçle yetişmediğini, ulusal bir tavır sergileyemediğini ve bu nedenle emperyalizme hizmet etmek durumunda kaldığını dile getirir. Attilâ İlhan başlı başına bir gazeteci ve aydın damarının temsilcisidir. Hayatının her aşamasında tutarlı bir çizgi izlemiştir. Onun bu tutarlılığı örnek olacak niteliktedir. Çalışma bu hassasiyeti dile getirmekte ve İlhan'ın gazeteci ve aydın kimliğinin özelliklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study bearing the name 'The Journalist and Intellectual Identity in Turkey: Attilâ İlhan' is a historical and contemporary examination. Based upon the thesis that the identity of journalist and of intellectual cannot be separated in Turkey and proving it with the detections put forward, this study bears the characteristic of being the first in its field.The study firstly addresses the general characteristics of the journalists and intellectuals of the Ottoman era and the discussions they made. Then; the agenda of the journalists and intellectuals from the foundation of the Republic until now; the background of the discussions and the general characteristics of the journalists and the intellectuals of this period are detailed in the study which is also analysing and discussing the basic characteristic of the Republic.The study basically concentrates on Attilâ İlhan. İlhan is a journalist and intellectual that problematises and discusses the journalist and intellectual mentality in our country and he has the characteristics to be counted as an ecole for this matter.Attilâ İlhan has a socialist, republican, Atatürkist, patriotic journalist and intellectual identity. But his main emphasis is on the national one. He also expresses his critiques on this ground. İlhan mentions that the journalists and intellectuals do not bring up with national consciousness, can not display national attitude and for that reason they are in the position of serving to imperialism. Attilâ İlhan is all by itself the representative of a journalist and intellectual core. He has followed a consistent line in all periods of his life. This consistency of him has necessary characteristics to be a good example. This study depicts this precision and presents the characteristics of İlhan's journalist and intellectual identity.