L. N. Tolstoy'un romanlarında kadın karakterler ve kadın sorunsalı
Women characters in L. N. Tolstoy's novels and women question
  1. Tez No: 331203
  2. Yazar: GÜLCAN İNALCIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ÖZLEM PARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rus Kadını, Anna Karenina, Nataşa Rostova, Katyuşa Maslova, Russian Women, Anna Karenina, Natasha Rostova, Katyusha Maslova
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Tolstoy kelimelerin aracılığıyla insan bedenini ve psikolojisini en iyi anlatan usta bir yazardır. Savaş, aşk, ihanet, ölüm, doğa, din ve ahlak gibi birçok temayı canlılıkla bir arada işlemesi ise onun en büyük ustalığıdır. Tolstoy'un yaşadığı dönemden kopuk olmaması ve dönemindeki gerçekleri de görmezden gelmeyerek ilkeli davranması onu edebiyatın çarı haline getirmiştir. İlk defa 1901 yılında verilen Nobel Edebiyat Ödülü'nün en güçlü adayı olduğu halde, o yıl kilise tarafından aforoz edilmesi Tolstoy'un bu ödülü almasına engel olmuştur.Yazarın farklı dönemlerine ayna tutan Aile Mutluluğu, Savaş ve Barış, Anna Karenina, Diriliş gibi eserlerindeki kadın karakterler, yazarın kadınlara bakış açısı, kadınların yaşadığı sorunları duyarlılıkla işlemesi açısından dikkat çekicidir. Romanlarındaki kadın karakterlerin sayıca fazlalığı ve çeşitliliği de Tolstoy'un dönemin kadın sorunsalına kayıtsız kalmadığını gösterir. Çocukluğundan beri iyi bir gözlemci olan Tolstoy özellikle çevresindeki kadınların etkisiyle kendince ideal Rus kadınını yaratmayı amaçlamıştır. Böylece baş kadın karakterlerin her birine geleneksel Rus kadınının bir özelliğini vermiştir. Rus kadınının yaşama sevincini, içtenliğini, sevecenliği Nataşa Rostova'ya, sabrını, iradesini ve kararlılığını Prenses Marya'ya, iyi bir anne ve eş olma özelliğini Kiti ve Darya Aleksandrovna'ya, gücünü ve cesaretini ise Katyuşa Maslova'ya vermiştir. Bu vasıfların dışına çıkan kadınları ise en kötü şekilde cezalandırmıştır. Tolstoy'a gö re Anna Karenina gibi kadınlar toplumsal yaşamın kurallarına karşı geldikleri takdirde cezalandırılmaya mahkûmdurlar.Tolstoy'a göre bir kadının en büyük uğraşı evi ve ailesidir. Onun gözünde kadın, ahlakı, yaşam tarzı, eğitimi, konuşması, dış görünüşü ilekusursuz olmalıdır. Ayrıca Tolstoy kadının eğitimli ve kültürlü olmasından yanadır. Kadın ancak bu yönleriyle ahlaklı ve topluma faydalı nesiller yetiştirebilir. Özellikle de kadın ailenin ve toplumun bir aynası olduğu için ahlakını bozabilecek her türlü davranıştan uzak durmalıdır.
Özet (Çeviri)
Tolstoy is a master writer and by using words he is the best narrator of human body and human psychology. The great masterness of him is handling various issues such as war, love, betrayal, death, nature, religion and ethics themes all together in a vigorous manner. Tolstoy is not unengaged to his era. His scrupulous attitude bearing in mind the realities of the era had made him Czar of the literature. Though he was the strongest laureate for the first Nobel Prize ceremony in 1901, excommunication of Tolstoy by the Church disqualified him having the honor.Women characters in his some novels such as; Family Happiness, War and Peace, Anna Karenina, Resurrection are those literates as a mirror to his various periods, prominently shows the author's point of v iew to the women and women question. The number and variety of women characters in his novels shows Tolstoy is not irrelevant to the women question of the era. Under the influence of his near women surroundings and as a keen observer of events since his childhood, Tolstoy tries to create the ideal Russian woman. Thus, in his literatures Tolstoy attributed to his main woman character one of the traditional features of Russian women. He ascribes Natasha Rostova the joe de vivre, candid and tenderness of the Russian women. Patience, volition, pertinacity to Princess Maria; descendant wife and mother to Kitty and Darya Aleksandrovna; and ascribes Katyusha Maslova might and encouragement. But he chastised the other women characters out of his ideal figures. According to Tolstoy in case of contravention to the social conventions by women such as Anna Karenina convicted to be punished.According to Tolstoy the most important feature of a woman is maternity. A woman must be perfect with her etiquette, lifestyle, education, diction and her appearance. And also Tolstoy stand with the view of a woman must be educated and cultured. By this way a woman can only raise new generations that is beneficial to society and etiquette. Especially a woman as a mirror to the family and the society must be aware of any immoral behaviors.