Küresel doğan işletmelerin uluslararalılaşma sürecine etki eden girişimcilik yönelimi boyutları ve girişimci özellikleri
Dimensions of entrepreneurial orientation and entrepreneur's properties that affect the internationalization process of born global firms
  1. Tez No: 331225
  2. Yazar: BEHİYE BEĞENDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MİTHAT ÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Doğan İşletmeler, Uluslararası Girişimcilik, Girişimcilik Yönelimi, Girişimcilerin Sahip Oldukları Özellikler, Nitel Araştırma, Born Global Firms, International Entrepreneurship, Entrepreneurial Orientation, General Properties of Entrepreneurs, Qualitative Research
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Uluslararası pazarlama ve uluslararası girişimcilik literatürlerinin ortak kavramı olan küresel doğan işletmeler, geleneksel uluslararasılaşma modellerinin aksine hızlı ve ivmeli uluslararasılaşma gerçekleştirmeleri nedeni ile birçok araştırmaya konu edilmiştir. Küresel doğan işletmelerle ilgili araştırmalar; küresel doğan işletmelerin kuruluşuna endüstrinin, küreselleşmenin, şebekelerin ve girişimcinin etki ettiğini belirtmektedir. Karar verici olması ve uluslararasılaşmanın başlatıcı unsuru olması nedeniyle, girişimci diğer etmenlere nazaran daha ön plana çıkmaktadır. Özellikle küresel doğan işletme girişimcilerinin sahip olduğu girişimcilik yönelimi sayesinde, küresel doğan işletmeler çok daha hızlı uluslarasılaşabilmektedirler. Dolayısıyla, küresel doğan işletme girişimcisinin girişimcilik yöneliminin üç unsurunu taşıması, bir diğer ifade ile risk alması, proaktif ve yenilikçi olması, küresel doğan işletmeyi rekabette üst konuma taşımakta ve uluslararası arenada var olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla, çalışmada küresel doğan işletmelerin hızlı uluslararasılaşmalarına neden olan girişimcilik yönelimi boyutları ve girişimci özellikleri irdelenmiştir. Küresel doğan işletmelerin uluslararasılaşma süreçlerine etki eden girişimci özelliklerini belirlemek amacıyla Ankara?da yer alan küresel doğan işletmeler üzerinde nitel araştırma yapılmıştır. Yüz yüze görüşmelerde katılımcılardan elde edilen veriler daha sonra kodlanarak analiz edilmiş ve girişimcilerin sahip oldukları özelliklere ulaşılmıştır. Bu özellikler taksonomi ile ağaç diyagramına yerleştirilerek araştırma modeli oluşturulmuştur. 354 Çalışmada küresel doğan işletmelerde praoktiflik, risk alma ve yenilikçilik faktörlerinden oluşan girişimcilik yönelimi üzerinde durulmuştur. Girişimcilerin proaktiflik, risk alma ve yenilikçilik faktörleri ile ilgili sahip oldukları genel özellikler anket çalışması doğrultusunda tespit edilmiştir. Girişimcilerin genel özelliklerinin küresel doğan işletmelerde girişimcilik yönelimine pozitif ve negatif etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Küresel doğan işletmelerde girişimcilik yönelimine pozitif yönde etki eden girişimcinin sahip olduğu genel özelliklerden bazıları şunlardır: Rekabet odaklılık, yenilikçi olma, öncü olma, iyimser olma, gözü kara olma, engel tanımama, başarısızlıktan ders çıkarma, kararlılık, özgün olma, azim, yenilikçi olarak tanınma, rasyonel davranış. Küresel doğan işletmelerde girişimcilik yönelimine negatif yönde etki eden girişimcinin sahip olduğu genel özelliklerden bazıları şunlardır: Dar bakış açısı, kadercilik, sağlamcı olma, rasyonel davranış, kanaatkârlık, kopyalama, çok yönlü düşünme.
Özet (Çeviri)
There are many researches about born global firms, which is the common concept of international marketing and international entrepreneurship. Due to its fast internationalization process compared to traditional international models. The researches about the born global firms emphasize that; industries, globalization, networks and entrepreneurs affect the born global firms. Entrepreneurs are more important than the other factors, because of being decision maker and the starter of internationalization. Born global firms internationalize more faster through entrepreneurial orientation that owned by the entrepreneur. The born global entrepreneur having three factors of entrepreneurial orientation, carries the born global firm one step ahead in the competition. A qualitative research is done on six born global firms located in Ankara, to find the entrepreneurial orientation factors which affect the internationalization process of born global. The data gathered from the participants while face to face interviews and are analyzed by coding. The research method is created by replacing these properties into tree diagram thorough taxonomy. Entrepreneurial orientation, composed of proactivity, risk taking and innovation, is emphasized in this study. General properties of entrepreneurs are; proactivity, risk taking and innovation. These properties are confirmed 356 through surveys. General properties of entrepreneurs have positive and negative effects on entrepreneurial orientation on born globals. These are some of the general properties of entrepreneurs that affect entrepreneurial orientation positively: Focus of competition, being innovative, being pioneer, being optimist, being fearless, disclaming barriers, taking lessons from bad experience, stability, being original, rational attitude, being patient, known as innovator. These are some of the general properties of entrepreneurs that affect entrepreneurial orientation negatively: Narrow point of view, fatalism, avoiding risky ventures, rational attitude, being contented, copying and multi dimensional thinking.