Uluslararası pazarlarda ürün stratejileri: Standardizasyon, adaptasyon ve hazır gıda sektöründe bir uygulama
Product strategies in international markets: Standardization, adaptation and an application in convenience food sector
- Tez No: 331244
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazarlama, Standardizasyon, Adaptasyon, Ürün Stratejileri, Glokalizasyon, International Marketing, Standardization, Adaptation, Product Strategies, Glocalization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüz dünyasında teknolojinin sağlamış olduğu hızlı iletişim ve ulaşım kolaylığı sayesinde tüketiciler ihtiyaç duydukları ürünlere dünyanın her yerinden erişme imkânı bulmaktadır. Bu durum global pazarların doğmasına neden olmaktadır. Global pazarlarda faaliyet gösteren işletmelerin, müşteri memnuniyetini öncelik sayarak geliştirdiği ürün stratejileri, ürün standardizasyonu ve adaptasyonunu kapsamaktadır. Stratejiler, farklı dinamikleri içeren uluslararası pazar çevresinin etkisi altında şekillenmektedir. Pazarlama yöneticileri çevresel faktörleri detaylı bir şekilde analiz ederek standardizasyonda/adaptasyonda derecelendirmeye gitmektedir. İşletmelerin uluslararası pazarlarda ürün kararlarını verirken global düşünüp yerel hareket etmeleri (glokal yaklaşım) gerekmektedir. Birçok uluslararası işletme benimsedikleri bu yaklaşım sayesinde, global pazarlarda başarıyı yakalamakta ve kazanan olmaktadır. Çalışmada, bu hususlar doğrultusunda, uluslararası bir işletmenin Türkiye pazarındaki faaliyetleri belli bir ürün üzerinden incelenmiş olup, ürün stratejileri bakımından uygulamaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world of today, technology provides fast communication and easy transportation as the consumers are enabled to reach the products that they need and desire worldwide. According to this situation, global markets have emerged as the new reality of international marketing. The corporations that are operating in international markets evaluate the product strategies which are standardization and adaptation. The priority of the multinational corporations is focusing on the consumer preferences in the global markets. The strategies are affected by international environment that the international marketers analyze delicately. Regarding to these analyze, the standardization and adaption measurements are decided. The corporations should think globally and act locally (glocalization) in international markets about product decisions as this attitude provides them to reach the success and become the winner in the global era. In this thesis, the operations of an international corporation in Turkey are analyzed related to a specific product and this analyze is evaluated via product strategies.