Türkiye'de 2001 sonrası dönemde uygulanan para politikası üzerindeki, maliye politikasının risk etkisi
Introduced after the 2001 impact of fiscal policy on the risk of monetary policy in Turkey
  1. Tez No: 331243
  2. Yazar: MUZAFFER EMEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KONUKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat İstikrarı, Finansal İstikrar, Mali Disiplin, Mali Baskınlık, Cari Açık, Kayıt Dışı Ekonomi, Price stability, Financial stability, Fiscal discipline, Fiscal dominance, Current account deficits, Informal economy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon ve finansal istikrar raporları ile sunumlarında, temel olarak enflasyonist baskıların küresel gelişmelerden kaynaklandığını, kamu maliyesine ilişkin gelişmelerin para politikası uygulamaları üzerinde önemli bir risk teşkil etmediğine yönelik vurgu yapmaktadır. Bu makalenin yazılış amacı bu vurguyu mercek altına alarak, para politikasıyla uyumlu ve onu destekleyici daha etkin bir maliye politikası uygulanması gereğine yönelik ciddi gelişmelerin varlığına dikkat çekmektir. Bu tartışmalar aynı zamanda TCMB?nin politik bağımsızlığının da sorgulanması potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Central Bank of the Republic of Turkey, in their presentations with Inflation and Financial Stability Reports, emphasizes that basically inflationist pressures are caused by global developments and the developments in public finances don?t bring important risks on the monetary policy. The aim of this essay is to attract attention to the existence of the need for serious improvements on more effective fiscal policy application which supports the currency policy and consistent with it. At the same time, these discussions have the potential for questioning the independence of the TCMB.