Hiperemezis gravidarum etyopatogenezinde total sialik asitin yeri
Evaluation of the totalsialic acid role in pathogenesis of hyperemezis gravidarum
- Tez No: 331256
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, total sialik asit, insan koryonik gonadotropin hormon
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, hipermezis gravidarum erken tanısı ve oluşumuna yönelik önlemler alınıp hastalıktan korunulabilmesi için serum total sialik asit (TSA) seviyesinin etyopatogenezde rol alıp almadığının saptanmasını araştırmaktı.Gereç ve yöntem: Çalışmada, hiperemezis gravidarum tanısı almış gebelerin serum total sialik asit seviyeleri sağlıklı gebelerdeki düzeyler ile karşılaştırıldı. Bunun için, hiperemezis gravidarumlu 30 hasta ile sağlıklı 30 adet ek hastalığı olmayan gebe seçildi. İki grup serum total sialik asit, insan koryonik gonadotropin hormon (hCG), Tiroid stimulan hormon (TSH),vücut kitle indexi (VKİ), ultrasonografik olarak ölçülen baş-popo mesafesi (CRL), c reaktif protein (crp), beyaz küre hücreleri (wbc) gibi bazı biyokimyasal parametreler açısından değerlendirildi. İstatistiksel analizler yapıldı. P değeri < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi.Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hiperemezis gravidarumlu gebelerde TSA seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. p: 0,003 idi. hCG, TSH, crp, wbc seviyeleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. VKİ? lerine bakıldığında hiperemezis gravidarum grubunda VKİ? leri daha düşük saptandı. p: 0,007 idi. Gravida sayıları da arttıkça hiperemezis gravidarum kliniği oluşturmanın azaldığı gözlemlendi (p: 0,02). Son olarak hiperemezis gravidarumlu hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında TSA seviyeleri ile VKİ? leri arasında (p: 0,040) ve hCG ile TSH seviyeleri arasında (p: 0,028) negatif yönde zayıf korelasyon saptandı.Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma hiperemezis gravidarum etyopatogenezinde sialik asitin rol oynayabileceğini ortaya koyan literatürdeki ilk çalışmadır. Sialik asitin hiperemezis gravidarumun öngörülmesinde ya da tedavisindeki yerini ortaya oyabilmek için bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of our study to detection of serum total sialic acid level role in the hyperemezis gravidarum, for early diagnosis and precautions.Material and Methods: In this study, compare serum total sialic acid levels in hyperemezis gravidarum pregnants and healthy pregnants. Total sialic acid levels of 30 women with hyperemezis gravidarum whom has no any aditional disease are compared with 30 healthy pregnant women. Two groups were evaluated at the aspect of some biochemical parameters as serum total sialic acid, human chorionic gonadotropin hormone (hCG), thyroid stimulating hormone (TSH), body mass index (VKİ), fetus crown rump length (CRL), c reactive protein (crp), white blood cell levels (wbc). İstatistical analysises were performed . P value