Türk yönetim sistemi içerisinde bağımsız idari otoriteler ve Radyo Televizyon Üst Kurulu örneği
Independent regulatory authorities within the Turkish administrative system and the i?nstance of Radio Television Supreme Council
  1. Tez No: 331255
  2. Yazar: İBRAHİM USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN YAYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Yönetim Sistemi, Bağımsız İdari Otoriteler, RTÜK, Bağımsızlık, Turkish Administrative System, Independent Regulatory Authorities, Radio and Television Supreme Council, Independency, Autonomy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Devletin, ekonomik ve toplumsal yaşamdaki değişen rolünün kamu yönetimine yansıması olarak değerlendirilen ve yaşamın hassas sektörleri olarak kabul edilen rekabet, bankacılık, enerji, iletişim finans gibi sektör ve alanlarda düzenleme ve denetim yetkisine sahip bağımsız idari otoriteler yönetim sistemini geçtikçe daha da etkilemektedir. Siyasetten ve ilgili oldukları sektörlerden gelebilecek etki ve baskılara karşı korunmak amacıyla bağımsızlık ve özerklikle donatılan bu kurumlar sahip oldukları yetkileri, özellikleri, örgütlenmeleri, personel yapıları ve bütçeleri gibi konularda farklılaşmaya giderek bunu başarmayı amaçlamışlardır. Bu tezin amacı Türk yönetim sistemi içerisinde bağımsız idari otoritelerin yeri ve bunlar içerisinde yayıncılık alanının otoritesi olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu?nu, kurum personeline yapılan anket verileri eşliğinde incelemektir. Bu çalışmada öncelikle Türk yönetim sistemi incelenmiş daha sonra bağımsız idari otoritelerin özellikleri, ortaya çıkış nedenleri, Türk yönetim sistemi içerisindeki özellikleri irdelenmiş, ülkemizde bulunan dokuz adet bağımsız idari otoritenin teşkilat sistemi incelenmiş son bölümde de RTÜK? ayrıntılı incelenmiş ve kurumda yapılan anket çalışması verilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Independent regulatory authorities, which have the capacity of regulation and supervision on the critical sectors such as banking, energy, communication and finance etc. and are interpreted as the reflection of states? transforming role on public administration within the economical and social life, influence the administrative system increasingly with each passing day. These establishments, which are equipped with independency and autonomy for being safe from the political pressure and industry-specific effects, aims to manage these goals by differentiating in the realms of authorization, organization, human resources management and budget etc. The objective of this dissertation is to analyze the place of independent regulatory authorities within the Turkish administrative system and among these authorities the place of Radio and Television Supreme Council, the authority responsible for broadcasting sector, with the help of data which is obtained from the workplace questionnaire. In this study, the Turkish administrative system is examined in the first place. Then, the particularities and reasons for emergence of independent regulatory authorities and their place within the Turkish administrative system are addressed. After studying the organizational structure of current nine independent regulatory authorities in Turkey, Radio and Television Supreme Council is scrutinized and the results obtained from the workplace survey is shared in the last chapter.