Fibromiyalji sendromunda nöropatik ağrının değerlendirilmesi
The assessment of neuropathic pain in fibromyalgia syndrome
- Tez No: 331262
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, Nöropatik ağrı, LANNS, PainDetect Skalası, Fibromyalgia syndrome, neuropathic pain, LANNS, PainDetect Scale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
1 ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı Fibromyalji sendromunun bir nöropatik ağrı sendromu olup olmadığının araştırılmasıdır. Materyal-Metod: Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği?ne yaygın ağrı şikayeti ile başvuran, 1990 American Collage of Rheumatology (ACR) tanı kriterlerine göre klinik olarak FMS tanısı alan 99 kadın hasta ve kontrol grubuna nosiseptif ağrı modeli olarak akut subakromial impingement tanısı alan 86 kadın hasta alındı. Çalışmaya alınan hastalara FIQ (Fibromyalgia Impact Questionaire) Anketin Türkçe versiyonu, hastaların duygu durumunu değerlendirmek amacı ile hastalara Beck Depresyon Ölçeği, ağrı değerlendirmesi için 10 cm`lik visuel (görsel) analog skala (VAS), nöropatik ağrı değerlendirilmesi için LANNS ağrı anketi (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Sings) ve Pain Detect Skalası dolduruldu. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların semptomları değerlendirildiğinde FMS grubunda uyuşma, yanma, karıncalanma, sabah tutukluğu, uykusuzluk, yorgunluk ve halsizlik oranı kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı fazla saptanmıştır. Çalışmaya alınan hastaların istirahat ağrısı VAS, gece ağrısı VAS ve hareket ağrısı VAS değerleri karşılaştırıldığında istirahat VAS değeri FMS grubunda kontrol grubuna oranla, hareket VAS değeri ise kontrol grubunda FMS grubuna oranla anlamlı oranda yüksek saptandı. Gece ağrısı VAS değerleri karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Çalışmaya alınan hastaların Beck Depresyon Ölçeği (BDC), FIQ, Pain Detect ve LANSS Ağrı Skalası değerleri karşılaştırıldığında, FMS grubunda kontrol grubuna oranla anlamlı şekilde daha yüksekti. FMS grubunda FIQ değeri ile LANSS, Beck Depresyon Ölçeği, Pain Detect değerleri, arasında istatiksel açıdan anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada FMS?li hastalarda parestezi, hiperaljezi ve allodini gibi duysal semptomlar ve PainDetect ve LANNS gibi nöropatik ağrı skalaları kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Bu bulgular bize FMS?de nöropatik ağrı komponentinin yer alabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
2 SUMMARY Objective The aim of this study was to investigate whether fibromyalgia syndrome is a neuropathic pain or not. Methot Ninety nine women with fibromyalgia who refered to the outpatient clinic of Dokuz Eylül University department of physical medicine and rehabilitation due to widespread pain were enrolled to the study. Patients were diagnosed as fibromyalgia syndrome according to the 1990 criteria of Amirican College of Rheumotology. The control group was consisted of 86 patients with acute subacromial impingement syndrome. Turkish version of Fibromyalgia impact questionaire (FIQ), Beck depression inventory (BDI), visual analog scale (VAS) for pain, LANNS (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Sings) and PainDetect Scale were recorded. Results Patients with fibromyalgia had more sensory symptoms (tingling, burning), morning stiffness, insomnia and fatigue than the patients with subacromial syndrome had. The VAS score of patient with fibromyalgia during rest was higher than the score of the control group. The VAS score of the control group during excercise was higher than the score of the fibromyalgia group. There was no difference between the two group regarding night pain VAS score. The scores of BDI, FIQ, PainDetect and LANSS were higher in patients with fibromyalgia than the patients with subacromial impingement syndrome. FIQ score was correlated with LANSS, BDI and PainDetect in patients with fibromyalgia syndrome. Conclusion In this study, sensory symptoms like paresthesia, hyperalgesia and allodynia were seen more often in patients with fibromyalgia syndrome. Also the scores of LANNS and PainDetect scale were higher in patients with fibromyalgia syndrome. All these findings suggested that fibromyalgia syndrome may be regarded as neuropathic pain.