Fibromiyalji sendromuna sahip bireylerde ağrı fenotiplerinin belirlenmesi
Investigation of pain phenotypes in individuals with fibromyalgia syndrome
  1. Tez No: 943480
  2. Yazar: ESRA AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SARAÇOĞLU, PROF. DR. BİLGE BAŞAKCI ÇALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Kronik ağrı, Nosiplastik ağrı, Chronic pain, Fibromyalgia, Neuropathic pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı; Fibromiyalji Sendromu'na (FMS) sahip bireylerde ağrı fenotiplerinin belirlenmesi için kullanılan sınıflandırma yönteminin güvenilirliğini belirlemektir. İkincil amaçları ise; FMS'li bireylerin kronik ağrı fenotiplerini belirlemek ve farklı ağrı fenotiplerinin bu bireylerde hastalık şiddeti, ağrı şiddeti, katastrofi ve yaşam kalitesi bakımından etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: 65 FMS'li bireyin demografik bilgileri ve klinik öyküsü alındıktan sonra her bireye kantitatif duyusal test yapıldı. Sonrasında FMS'li her birey, tüm bu değerlendirme verileri kullanılarak uluslararası klinik bir kılavuz aracılığıyla ağrı fenotiplerine göre sınıflandırıldı. Sınıflandırma yönteminin değerlendirici içi güvenilirliği, vaka senaryoları yöntemi kullanılarak ve bağımsız bir araştırmacı tarafından bir haftalık arayla iki kez sınıflandırılarak belirlendi. Değerlendiriciler arası güvenilirlik ise, ağrı tiplerinin farklı iki araştırmacı tarafından ayrı ayrı sınıflandırılmasıyla belirlendi. Bulgular: FMS'li bireyler ağrı fenotiplerine göre sınıflandırıldığında %84,62 oranında miks ağrı tespit edildi. Tüm bireylerde nosiplastik fenotip görülürken; %72,30 oranında nosiseptif fenotip ve %55,40 oranında nöropatik fenotip saptandı. Ağrı fenotipleri grupları arasında hastalık şiddeti (p=0,004) ve yaşam kalitesinin fiziksel alt skorları (p=0,037) bakımından anlamlı bir fark bulundu. Miks grubun bu parametrelerdeki klinik etkisi, nosiplastik gruba göre daha olumsuzdu. Sınıflandırma yönteminin güvenilirlikleri mükemmel bulundu. Sonuç: FMS'li bireylerde farklı ağrı fenotipleri bulundu. Farklı ağrı fenotipleri hastalık şidddeti ve yaşam kalitesini etkiledi. Ağrı sınıflandırma yönteminin güvenilirliği mükemmeldi.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this study was to determine the reliability of a classification method used to identify pain phenotypes in individuals with Fibromyalgia Syndrome (FMS). Secondary aims included identifying the chronic pain phenotypes present in individuals with FMS and examining the effects of different pain phenotypes on disease severity, pain intensity, pain catastrophizing and quality of life. Materials and Methods: Following the collection of demographic data and clinical histories from 65 individuals with FMS, quantitative sensory testing was conducted. Each participant was then classified into a pain phenotype group using an international clinical guideline based on the assessment data. Intra-rater reliability of the classification method was assessed via the case scenario method and by repeating the classification one week apart by the same independent researcher. Inter-rater reliability was evaluated by having two different researchers classify the pain phenotypes independently. Results: Among individuals with FMS, 84.62% were identified as having mixed pain phenotypes. While the nociplastic phenotype was present in all participants, the nociceptive phenotype was observed in 72.30% and the neuropathic phenotype in 55.40% of cases. Significant differences were found between pain phenotype groups in terms of disease severity (p = 0.004) and physical subscales of quality of life (p = 0.037). The mixed pain group demonstrated a more negative impact on these parameters compared to the nociplastic group. The reliability of the classification method was found to be excellent. Conclusion: Different pain phenotypes were observed among individuals with FMS, and these phenotypes significantly influenced disease severity and quality of life. The classification method demonstrated excellent reliability.