Aşil tendon tamiri sonrası doku iyileşmesinde otolog trombositten zengin plazmanın etkisi
The effect of autologous platelet rich plasma on tissue healing after achilles tendon repair
- Tez No: 331277
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATARİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Aşil tendon iyileşmesi, trombositten zengin plazma, TZP, Achilles tendon healing, platelet rich plasma, PRP
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada otolog kandan elde edilen trombositten zengin plazmanın tavşan aşil tendon iyileşmesine etkisinin, biyomekanik ve histolojik bazı parametreler kullanılarak değerlendirilmesi amaçlandı. Bu çalışma için 14 adet Yeni Zelanda tipi albino tavşanın arka bacakları kullanıldı. A grubu 7, B grubu 7 denekten oluştu. Her iki gruptaki tavşanların sağ bacakları histolojik çalışma için ayrılırken, sol bacaklara biyomekanik testlerin uygulanması planlandı. Her iki grupta iki arka bacağın aşil tendon kalkaneal birleşme yerinin 1.5 cm proksimalinden tam kat olarak kesilerek Modifiye Kessler dikiş yöntemiyle sütüre edildi ve A grubuna tavşan kulak veninden alınan kandan elde edilen otolog trombositten zengin plazma enjeksiyonu yapılarak cilt kapatıldı. B grubuna ise tamir sonrası cilt sütürasyonu yapıldı. 4 hafta sonunda, sakrifikasyon işlemiyle aşil tendonu, proximalde müskulotendinöz bileşkeden, distalde ise kalkaneal yapışma yeriyle birlikte çıkarılarak her iki gruptaki tavşanların sağ bacakları histolojik çalışma için, sol bacakları, biyomekanik testler için ayrıldı. Sol bacaklardan birlikte çıkartılan kalkaneus ve tendon, çekme cihazına yerleştirilerek 10 mm/dk hızında çekildi. Çekme işlemi tendon kopana kadar sürdürüldü. İşlem sırasında, en üst dayanma kuvveti ve kopuncaya kadar geçen süredeki uzama miktarı ölçülerek bilgisayar tabanlı veri ortamında incelenerek kaydedildi. Bu değerler kullanılarak sertlik ve en üst kuvvet değerleri hesaplandı. Sağ bacakların her biri normal doku-iyileşme dokusu-normal doku olacak şekilde ikiye tam kat şekilde ayrılarak örnekler, ışık ve elektron mikroskopisi incelemelerine gönderildi. Biomekanik parametrelerin hepsinde, trombositten zengin plazma uygulanan grupta yüksek değerler bulundu. Histolojik inceleme sonuçlarında da, TZP uygulanan grupta daha iyi sonuçlar alınmasına rağmen istatistiksel değerlendirmelerde her iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışma sonucunda Yeni Zelanda tipi albino tavşanda oluşturulan aşil tendon rüptürü cerrahi tedavisi modelinde TZP uygulamasının, iyileşmeyi olumlu şekilde artırdığı biyomekanik ve histolojik incelemelerle belirlenmesine rağmen aşil tendon doku iyileşmesinde anlamlı istatistiksel farklar yarattığı saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the effect of autologous platelet rich plasma on the healing of Achilles tendon in rabbits by using some biomechanical and histological parameters. The hind legs of 14 New Zeland albino rabbits were used and classified into 2 groups, A and B, both including 7 subjects. The Achilles tendon calcaneal junction of both hind legs of both groups were cut in full layer 1,5 cm proximal to the junction and then repaired by Modified Kessler technique. In Group A, after injecting autologous platelet rich plasma taken from the aural vein of the rabbits, the skin was closed. In Group-B, the skin was closed after the repair. At the end of 4 weeks, after the sacrification process, the Achilles tendons of both groups were removed beginning from the musculotendinous junction proximally and including calcaneus distally. While the right legs of both groups were allocated for histological examination, the left ones were used for biomechanical tests. The samples of the left legs were exposed to a 10 mm/min rate of elongation on a tensile testing apparatus until the tendon ruptured. In this process, the ultimate loading force and elongation rate during the time elapsed to the rupture were recorded by computer based data system. Stiffness and energy absorption were calculated using these input values. Each of the right legs was seperated into two splits from the point of normal tissue-healing tissue-normal tissue, and the samples were delivered to light and electron microscopy for examination. All of the biomechanical parameters showed that the highest scores belonged to the platelet rich plasma group. Although PRP-applied group had better results in histological examination, there was no significant difference between the groups in statistical evaluation. As a result, it was found, after the biomechanical and histological examinations, that the platelet rich plasma application enhanced the healing process in a positive manner after surgical treatment of Achilles tendon rupture in New Zeland albino rabbits. However, PRP application was found to have no significant statistical difference in healing of Achilles tendon tissue in this study.