Kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutum ölçeğinin Türkçe'ye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
The validity and reliability of attitude towards evidencebased nursing questionnaire for Turkish sample
- Tez No: 331295
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanıta dayalı hemşirelik, tutum ölçeği, geçerlilik, güvenirlik, Evidence-based nursing, attitude scale, validity, reliability
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
?KANITA DAYALI HEMŞİRELİĞE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİ?NİNTÜRKÇE'YE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASIYasemin AYHANDokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik FakültesiHemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı[email protected]ç: Bu çalışma, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği'ni Türkçe'yeuyarlamak üzere geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Araştırmanın örneklemine, İzmir'de bulunan bir devlet hastanesi, bir üniversitehastanesi ve bir özel hastaneden; yataklı birimlerde hasta bakımından sorumlu olarak çalışantoplam 342 hemşire, tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile alınmıştır. Veriler Mayıs-Eylül2012 tarihlerinde toplanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliliği, hemşirelikte doktorasını yapmışbeş uzmanın görüşü alınarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı/yüzde,bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi, korelasyon analizi, Cronbach ? analizi, açıklayıcı vedoğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır.Bulgular: Ölçeğin tümünün Cronbach ? güvenirlik katsayısı .90; üç alt boyutun güvenirlikkatsayıları .86, .69 ve .71'dir. Madde-toplam puan korelasyonları .57 ile .76 arasındadır(p < .001). Ölçeğin zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için dört - altı haftalardayapılan test-tekrar test ölçüm puan ortalamaları arasında fark bulunmamıştır(p > .05). Açıklayıcı faktör analizi sonuçlarına göre ölçek, toplam varyansın %58.65'iniaçıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi, ölçeğin, orijinal ölçekteki modelle uyumluolduğunu, üç faktörlü yapıyı doğruladığını, ölçeğin madde ve alt boyutlarının ölçekle ilişkiliolduğunu, her bir alt boyuttaki maddelerin kendi faktörünü yeterli olarak tanımladığınıgöstermiştir.Sonuç: Sonuçlar, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği'nin orijinal ölçeklebenzer bir yapıda olduğunu, geçerlik ve güvenirliğinin yüksek olduğunu ve Türkiye'deyapılacak araştırmalarda başarıyla kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE VALIDITY AND RELIABILITY OF ATTITUDE TOWARDS EVIDENCEBASEDNURSING QUESTIONNAIRE FOR TURKISH SAMPLEYasemin AYHANDokuz Eylül University Nursing FacultyNursing Management [email protected]: To determine the validity and reliability of Attitude Towards Evidence-BasedNursing Questionnaire.Method: For validity and reliability analysis of Attitude Towards Evidence-Based NursingQuestionnaire a community, university and private hospital have taken to the sample. Thesampling consisted of 342 nurses who are directly responsible of patient care. The data werecollected May-September 2012. The scale was reviewed for the content validity by fivenursing faculty members who were experts on nursing. In evaluation of the datafrequency/percentage, paired simple and student t test, correlation, Cronbach Alpha,exploratory and confirmatory factor analysis were used.Findings: The Cronbach Alpha correlation coefficient was found to be .90 for the wholescale, .86, .69 and .90 for the subscales. The correlation coefficient of the score of each itemand the scale score was r = .57 - .76 (p < .001). To test stability of the questionnaire test ?retest analysis was used. There were no significant differences in total and subscale scoresbetween test and retest. The results of the exploratory factor analysis explained 58.65% of thetotal variance. Confirmatory factor analysis results are coherent with the originalquestionnaire?s and confirmed of the three factor model, the scale is associated to items andsubscales and each item and subscale certifies its own factor adequately.Conclusion: The results show that Attitude Towards Evidence-Based Nursing Questionnairehas similar construction to the original scale and high values of the validitiy and reliabilityanalysis and can be used successfully in Turkish studies.