Koroner arter hastalarında yaşam kalitesi ve etkileyen faktörler
Factors affecting quality of life(qol) in patients with coronary artery disease
- Tez No: 331356
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Yaşam Kalitesi, Etkileyen Faktörler
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar tüm dünyada ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer almakta olup, koroner arter hastalığı (KAH) da bu hastalıklar içerisinde önemli bir yere sahiptir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu çalışma; koroner arter hastalarının yaşam kalitesi ve etkileyen faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner arter hastalığı tanısı konulmuş 160 hasta alınmıştır. Veriler `Ferrans ve Power Yaşam Kalitesi Endeksinin Kardiyak Versiyonu' ve araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu ile toplanarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Araştırma kapsamına alınan koroner arter hastalarında bekar ve dulların global yaşam kalitesi, evlilerin global yaşam kalitesinden daha yüksek bulunmuştur. Koroner arter hastalarından 70 yaş ve üzeri olan hasta grubunun global yaşam kalitesi diğer yaş grubundaki hastaların global yaşam kalitesinden daha yüksek bulunmuştur. Ev hanımı olan koroner arter hastalarının global yaşam kalitesi, diğer meslek gruplarında yer alan koroner arter hastalarının global yaşam kalitesinden daha yüksek bulunmuştur. Miyokard infarktüsü (MI) geçiren koroner arter hastalarının yaşam kalitesi ile miyokard infarktüsü geçirmeyen koroner arter hastalarının global yaşam kalitesi arasında istatistiksel yönden anlamlı olarak fark bulunmamıştır. Tedavi şekli olarak medikal, cerrahi ya da perkütan girişimle tedavi edilen hastaların yaşam kalitelerinde de istatistiksel yönden anlamlı olarak fark bulunmamıştır.Sonuç: Cinsiyet, medeni durum, meslek, yaş ve hipertansiyonun varlığı, koroner arter hastalarının global yaşam kalitesinde etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Background: Cardiovascular disease ranks first among causes of death all over the world. Coronary artery disease also have an important role in these diseases and associated with significant impairment of quality of life (QOL).İn this study, we aimed to evaluate the QOL patients with coronary heart disease (CHD) in our country and the factors associated with QOL in these patients.Materials and Methods: The study population was composed of 160 patients diagnosed with stable CHD. The data were collected using Ferrans and Powers?Quality of Life (QOL) Index Cardiac Version-IV and the query designed by the investigators.Data were evaluated a statistical pocket program (SPSS). All variables were summarised as mean± standard deviation. Statistical significance was a signed to p values of