Akne vulgariste doksisiklin ve isotretinoin tedavilerinin kutanöz human beta defensin 1 ve 2 düzeylerine etkisi
The effects of doxycycline and isotretinoin treatment on cutaneous human beta defensin 1 and 2 levels in acne vulgaris
  1. Tez No: 294183
  2. Yazar: GÜLHAN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BURHAN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne, human beta defensin, isotretinoin, doksisiklin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Akne Vulgariste Sistemik Doksisiklin ve İsotretinoin Tedavilerinin Kutanöz Human Beta Defensin 1 ve 2 Düzeylerine EtkisiAkne vulgaris, pilosebase birimin kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin yanı sıra, Propionibacterium acnes'in anormal kolonizasyonunun inflamatuar mediyatörlerin salınımını uyararak akne oluşumuna katkıda bulunduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, deride salgılanan antimikrobiyal peptidlerden olan human beta defensin 1 (hBD-1) ve 2'nin de akne patogenezinde rol oynadığı bildirilmiştir; fakat akne vulgaris tedavisinde sık kullanılan tedavi ajanlarından olan doksisiklin ve isotretinoinin bu antimikrobiyal peptidler üzerine olan etkilerinin değerlendirildiği çalışmalar yapılmamıştır.Bu çalışmanın amacı; kutanöz hBD-1 ve -2 düzeylerini değerlendirerek akne vulgaris patogenezinde antimikrobiyal peptidlerin rolünü açıklamak, doksisiklin ve isotretinoin tedavilerinin antiinflamatuar etkilerinin olası mekanizmalarından bazılarını aydınlatmaktır.Çalışmamıza; Allen-Smith skalasına göre evre 6 -8 akne vulgaris tanısı almış ve tedavide sistemik doksisiklin veya isotretinoin endikasyonu konulmuş, her grupta 22 olmak üzere toplam 44 hasta ve 20 adet sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Sistemik tedavi öncesinde olguların sırt bölgesindeki akne lezyonlarından ve bu lezyonlara en az 1 cm uzaklıktaki lezyonsuz deri alanlarından örnekler alınmıştır. Tedavi bitiminde klinik olarak tatmin edici düzelmenin sağlandığı hastalardan ikinci kez deri örneği alınmıştır. Sonuçlar kendi aralarında ve sağlıklı kontrollerin deri örnekleriyle karşılaştırılmıştır.Akne vulgarisli hastalarda kutanöz hBD-1 ve hBD-2 düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). İsotretinoin tedavisi sonrasında ise, kutanöz hBD-1 düzeylerinde tedavi öncesi değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p>0,05), hBD-2 düzeylerinde tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma gözlenmiştir (p0,05).Tedavi öncesi lezyonlu derideki hBD-1 ve hBD-2 düzeyleri ile tedavi sonrasında akne şiddetindeki azalma arasındaki korelasyon değerlendirilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0,05).Bu sonuçlar ışığında; hBD-1 ve hBD-2'nin akne vulgaris patogenezinde rolü olduğu, doksisiklin ve isotretinoin tedavilerinin antiinflamatuar etkilerinden bazılarını hBD-1 ve hBD-2 düzeylerini azaltarak gerçekleştirdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Doxycycline and Isotretinoin Treatment on Cutaneous Human Beta Defensin 1 and 2 Levels in Acne VulgarisAcne vulgaris is a chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit. In addition to genetic, hormonal and environmental factors, abnormal colonization by Propionibacterium acnes has been implicated in the occurence of acne via induction of inflammatory mediators. Recent studies have shown that human beta defensin 1 (hBD-1) and 2, which are antimicrobial peptides producted by skin, play a role in the pathogenesis of acne vulgaris. But, the effects of doxycycline and isotretinoin, which are frequently prescribed therapeutic agents in acne vulgaris, on these antimicrobial peptides have not been investigated.The aim of our study was to determine the role of antimicrobial peptides in the pathogenesis of acne vulgaris and enlighten the probable mechanisms of antiinflammatory effects of doxycycline and isotretinoin in acne vulgaris.Forty-four patients (22 patients in each group) who were diagnosed as grade 6 and 8 acne vulgaris and indicated doxycycline or isotretinoin for their treatment, and 20 healthy volunteers included to our study. Before initiation of systemic treatment two (one from the acne lesions, other from the normal skin at least 1 cm away from acne lesions) cutaneous samples were taken from the back of patients. After the systemic treatment, second skin biopsies were taken from previously sampled skin of patients who had clinically satisfying improvement. The results were compared with each others and also with skin samples of healthy controls.Cutaneous levels of hBD-1 and -2 were significantly increased in patients with acne vulgaris when compared with healthy controls (p0,05). However, there was no statistically significant difference in cutaneous hBD-1 level after isotretinoin therapy when compared with pre-treatment samples (p>0,05), whereas statistically significant decrease was found in hBD-2 levels (p0,05).There was no statistically significant correlation between the levels of hBD-1 and hBD-2 in acne lesions and clinical improvement after treatment (p>0,05).In the light of these results; it is reasonable to assume that hBD-1 and hBD-2 have a role in the pathogenesis of acne, and doxycycline and isotretinoin may achieve some of their antiinflammatory effects by decreasing hBD-1 and hBD-2 levels.Key word: Acne, human beta defensin, isotretinoin, doxycycline