Amatör ve profesyonel futbolcuların sporu bıraktıktan sonraki ileriye dönük beklentilerinin belirlenmesi (Ankara ili örneği)
Amateur and professional footballers determination of forward-looking expectations after guitting sport (Ankara sample)
  1. Tez No: 331473
  2. Yazar: MURAT SARIKABAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, futbol, psikoloji, beklenti, profesyonel, amatör, Sports, football, psychology, expectation, professional, amateur
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, amatör ve profesyonel futbolcuların, aktif futbol yaşantıları sonrasında ileriye dönük beklentilerinin belirlenmektir.Çalışmaya katılacak amatör ve profesyonel futbol takımları random yoluyla belirlenmiştir. Gönderilen 644 anketin 425'i futbolcular tarafından gönüllü olarak cevaplanmıştır. Araştırmaya katılan futbolcuların medeni durumu, yaşı, futbol yaşı, futboldan edindiği yıllık kazancı, eğitim durumu gibi kişisel özelliklerinin yanında, futbolu bıraktıktan sonraki ileriye dönük beklentileri araştırmacı tarafından geliştirilen `İleriye Dönük Beklenti Anketi' ile belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma verilerinin incelenmesinde“independent-samples T test”ve“one-way ANOVA”testleri uygulanmıştır. Bulgular kısmında aritmetik ortalama, frekans, yüzde ve standart sapmalar, tablolar halinde verilmiştir. Futbolculara yöneltilen 32 sorudan 26'sında, amatör ve profesyonel olmalarına göre anlamlı fark tespit edilmiştir. Bu 26 sorunun 19'undaki istatistiksel olarak anlamlı bulunan fark, amatör futbolcular için söz konusu iken, 7'sinin profesyonel futbolcular için söz konusu olduğu tespit edilmiştir. Ankete katılan futbolcuların sorulara verdikleri cevapların ortalamaları incelendiğinde, her iki grupta da en düşük ortalama, fizyoterapist olmak ve yerel/ulusal yazılı basın ile görsel medyada çalışmakla ilgili olarak bulunmuştur. En yüksek ortalama ise benzer şekilde, antrenör olmak ve altyapıda antrenörlük yapıp yetenekli gençleri ülke futboluna kazandırmakla ilgili olarak tespit edilmiştir.Yapılan araştırma sonunda bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the future expectations of amateur and professional footballers after their active football life.The amateur and professional football teams which participated the study were chosen randomly. 425 out of 644 questionnaires were completed willingly by the footballers. As well as demographic features of footballers such as marital status, age, football age, yearly income gained through football and education, future expectations of the footballers were determined through a questionnaire called `Questionnaire for Future Expectations? developed by the researcher.To analyze the data, some tests such as independent -samples, T test and one-way ANOVA were applied. In the findings part, arithmetic mean, frequency, percentage and standard deviation were given in tables. For 26 questions out of 32, a significant different was found according to whether they are amateur or professional. While it is statistically meaningful for 19 questions out of those 26 questions for amateur footballers, it is not the same for seven professional ones. When the means of the answers of the footballers participated the study were analyzed, the lowest mean was found for being a physiotherapist, working in the local and national mass and printed media. The highest mean was found similarly related to being a trainer and bringing skilled footballers by being a trainer in the youth set up.Some suggestions are presented in the light of the study.