İdyopatik jeneralize epilepsili hastalar ile semptomatik parsiyel epilepsili hastalarda interiktal kardiyak ritim anormalliklerinin, kalp hızı değişkenliğinin ve ilişkili faktörlerin araştırılması
Interiktal cardiac rhythm abnormalities, heart rate variability and associated factors between idiopathic generalized epilepsy and symptomatic partial epilepsy patients
  1. Tez No: 331549
  2. Yazar: ASLIHAN ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE AĞAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, kardiyak ritim anormallikleri, kalp hızı değişkenliği, SUDEP, parasempatik tonus, Epilepsy, cardiac rhythm abnormalities, heart rate variability, SUDEP, parasympathetic tone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Epilepsi otonom fenomenlerle birlikteliği bilinen bir hastalıktır. Gün geçtikçe önemi artan SUDEP (Sudden unexpected unexplained death in epilepsy) konusunda patofizyolojik mekanizmalar henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu mekanizmalara ilişkin çalışmalarda epilepsi hastalarında iktal ve interiktal dönemlerde kardiyak ritim anormallikleri ve kalp hızı değişkenliğinde azalma bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı idyopatik jeneralize epilepsi (İJE) hastaları ile semptomatik parsiyel epilepsi (SPE) hastalarında interiktal dönemde kardiyak ritim anormalliklerini ve kalp hızı değişkenliğini (KHD) karşılaştırmak ve ilişkili faktörleri araştırmaktı. Çalışmaya 20 İJE, 20 SPE ve 25 sağlıklı kontrol hastası alındı. Hastalara ve kontrol grubuna yapısal bir kalp hastalığını dışlamak amacıyla Transtorasik Ekokardiyografi (TTE) yapıldı. Tüm hastaların ve kontrol grubunun 24 saatlik ritim holter kaydı yapıldı. Çalışma sonucunda hem hasta hem de kontrol grubunda kardiyak ritim, kalp hızı değerleri normal bulundu. Hasta grubunda %25 supraventriküler erken vuru, %10 oranında ventriküler erken vuru saptandı, diğer ritim anormallikleri izlenmedi. Hastaların KHD analizinde zamana bağlı parametrelerden SDNN, SDANN, SDNN İndeksi frekansa bağlı parametrelerden ise toplam güç, LF ve VLF değerleri kontrol grubuna göre düşük saptandı. SPE ve İJE grupları arasında KHD parametreleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Epilepsi süresi, nöbet frekansı, antiepileptik tedavi gibi faktörlerin KHD ile ilişkisi incelendiğinde anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç olarak, epilepsi hastalarında KHD?de azalma görülmektedir. KHD analizinin frekansa bağlı parametrelerindeki azalma parasempatik tonusun azalmasıyla ilişkili olabilir bu da SUDEP?in altta yatan mekanizmasının bir göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a disease known to occur with autonomous phenomenons. In the light of SUDEP's ever-increasing importance, pathophysiological mechanisms have not been completely unraveled. The studies on these mechanisms indicate decreased cardiac rhythm abnormality and heart rate variability during ictal and interictal periods among epilepsy patients. The purpose of this study is to compare cardiac rhythm abnormalities and heart rate variability (HRV) during interictal period between idiopathic generalized epilepsy (IGE) patients and symptomatic partial epilepsy (SPE) patients and research associated components. This study included on 20 IGE, 20 SPE and 25 healthy control patients. In order to eliminate any structural heart disease, Transthoracic Echocardiography (TTE) was performed on the patients and the control group. All the patients and the control group were under 24-hour rhythm holter monitorization. The study results have shown normal cardiac rhythms and heart rate range within both patient and control group. %25 supraventricular premature beat, %10 ventricular premature beat rate was observed among patient group, while no rhythm abnormalities were witnessed. The patients' HRV analysis indicated that time domain parameters SDNN, SDANN and SDNN Index and frequency domain parameters total power, LF and VLF rates were lower than the control group. No indicative difference was observed between SPE and IGE patients' regarding HRV parameters. No indicative results were found between HRV's association with epilepsy duration, seizure frequency and antiepileptic treatment. In conclusion, decrease in HRV among epilepsy patients were observed. The decrease in frequency domain parameters regarding HRV analysis might be associated with the decrease in parasympathetic tone, which also might be the indicator of SUDEP's underlying mechanism.