Fizik tedavi rehabilitasyon ve fizik tedavi rehabilitasyonla beraber eklem içi ozon tedavisi yapılmış omuz eklemi periartritli hastalarda ağrı ve eklem hareketlerinin karşılaştırılması
Physical therapy rehabilitation and physical therapy rehabilitation with intra-articular shoulder joint made of ozone therapy in patients with periarthritis pain and joint movements in comparison
- Tez No: 331605
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE BİKEM SÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Omuz Periartrit, İntraartiküler Ozon, Enjeksiyon, Shoulder Periarthritis, Intraarticular Ozone, Injection
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Toplumda sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olan omuz ağrısı, bel ve boyun ağrılarından sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Adheziv kapsülitte, ağrı ve ağrıyla birlikte ilerleyici olarak omuz hareketleri kısıtlanmaya başlar. Tedavisinde, basit analjezikler, antienflamatuvar ilaçlar, subakromiyal ve intraartiküler enjeksiyonlar, fizik tedavi modaliteleri analjezik amaçlı kullanılırlar. Standart konservatif tedavi yaklaşımı içinde egzersizler tedavinin en önemli bölümünü oluşturur. Omuz periartriti tedavisinde intraartiküler kortikosteroid enjeksiyonu en yaygın kullanılan tedaviler arasındadır. Yalnız iki kortikosteroid enjeksiyonunun arası en az 4-6 hafta olması, aynı ekleme eğer ilk enjeksiyondan fayda görmemişse tekrarlanamaması ve kortikosteroidlerin lokal uygulanmasında görülebilecek sistemik yan etkilerinden dolayı yeni bir tedavi şekli olarak görülen ve hiç bir yan etkisi olmadığı iddia edilen eklem içi ozon enjeksiyonu gündeme gelmiştir. Çalışmamız 37 olgu üzerinde yapılmıştır. Grup 1 (n=14), Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru tarafından omuz periartriti tanısı konmuş, fizik tedavi ve rehabilitasyon programına uygun görülmüş ve ek olarak omuz eklemine 10 cc ozon enjeksiyonu yapılmış hastaları kapsamaktadır. Grup 2 (n=16) ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru tarafından omuz periartriti tanısı konmuş, fizik tedavi ve rehabilitasyon programına uygun görülmüş hastaları kapsamaktadır. Bu olgulardan 7 tanesi ön çalışma vakası olarak kabul edildi ve çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmada, her iki gruba 15 seans klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulandı. Olgulara, tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi bittikten 1 ay sonra olacak şekilde 3 kez değerlendirme yapıldı. Ağrı şiddeti, normal eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, omuzun fonksiyonel değerlendirmesi, psikolojik durum ve günlük yaşam aktivitesi değerlendirmeleri yapıldı. Olguların istirahat ve aktivite sırasında ağrı şiddetleri, omuz fleksiyon, abduksiyon, internal ve eksternal rotasyon, dirsek fleksiyon değerleri, m. deltoideus, m. supraspinatus, m. infraspinatus ve m. biceps brachii kas testi değerleri, Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) skorları, Beck Depresyon Envanteri (BDE) skorları, Short Form-36 (SF-36) anketinin tüm parametrelerinin değerlendirmesinde tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi bittikten 1 ay sonrasındaki değerler gruplar arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamadı (p?0.05). Sonuçlarımıza göre iyi düzenlenmiş ve denetimli egzersiz içeren fizik tedavi ve rehabilitasyon programı omuz periartriti tedavisinde tek başına etkilidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programına ek olarak uygulanmış intraartiküler ozon enjeksiyonunun çalışmamızda anlamlı katkısı saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
After the back and neck pain, the third common health problem in society is shoulder pain. In shoulder capsulitis pain and with the pain, shoulder movements begin to restricted progressively. In the treatment, simple analgesics, anti-inflammatory drugs, subacromial and intraarticular injections, physical therap are used for analgesic purpose. In standard conservative treatment approach, the most important part is, exercise. For the shoulder periarthritis treatment, the most widely used application is intraarticular corticosteroid injection. Between two corticosteroid injections there must be at least 4-6 weeks, if there is no benefit from the first injection, the injection must not be repeated. Also corticosteroids have systemic side effects in the local applications. Because of these reasons, ozone therapy come to question which is claimed a new therapy tecnique and no side effects. The study was conducted on 37 patients. Group 1 (n = 14) covers, patients who diagnosed shoulder periarthritis, approved for physical therapy and rehabilitation program and made a single intraarticular injection of 10 cc ozone by physical medicine and rehabilitation specialis. Group 2 (n = 16) covers, patients who diagnosed shoulder periarthritis and approved for physical therapy and rehabilitation program. 7 cases was accepted as a preliminary study and were not inclusioned to the study. In the study, both groups performed the classic 15 sessions of physical therapy and rehabilitation program. Patients evaluated 3 times: before treatment, after treatment and 1 month later after the treatment. In the evaluation pain intensity, normal range of motion, muscle strength, shoulder functional assessment, psychological situation and daily life activities were evaluated. There is no significant difference (p?0.05) was found between the groups compared to the values of pain intensities during the resting and activity; shoulder flexion, abduction, internal and external rotation, elbow flexion; deltoideus, supraspinatus, infraspinatus and biceps brachii muscles' strenght; Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) scores; Beck Depression Inventaire (BDE) scores; Short Form-36 (SF-36) of all parameters of patients before treatment, after treatment, and 1 month after treatment . According to the results, well regulated and supervised exercise program that includes physical therapy and rehabilitation is alone effective in the treatment of shoulder periarthritis. Intraarticular ozone injection was not contribute significantly which was added to the physical therapy and rehabilitation program.