Examining competencies of prospective English teachers through their pedagogical content knowledge: A case study
İngilizce öğretmeni adaylarının yeterliklerinin pedagojik alan bilgisi aracılığı ile incelenmesi: Durum çalışması
  1. Tez No: 331659
  2. Yazar: KÜRŞAT CESUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ABDULLAH ERTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmenlerinin Bilgi Temelleri, Pedagojik Alan Bilgisi, Karma Aşamalı Açıklayıcı Araştırma Deseni, EFL Teachers? Knowledge Base, Pedagogical Content Knowledge, Mixed Method Sequential Explanatory Design
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu doktora çalışması Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim dalındaki öğretmen adaylarının yeterliklerinin pedagojik alan bilgileri aracılığı ile incelenmesini amaçlamaktadır. Veri toplama ve analizi için karma aşamalı açıklayıcı araştırma deseni kullanılmıştır. 127 öğretmen adayından anket aracılığı ile toplanan nicel veriler betimleyici ve vardamlı istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmacı doküman analizi, gözlem ve görüşme sonuçlarından elde edilen nitel verileri analiz etmek için ise kodlama yöntemini kullanmıştır. Nitel veri toplama araçlarının yazıya dökülmesinden sonra ortaya çıkan kodlar ve alt kodlar, nicel araştırma sonuçlarını daha ayrıntılı açıklayabilmek için durum-içi ve karşılaştırmalı durum incelemelerinde kullanılmıştır. Araştırma sonuçları öğretmen adaylarının kendilerini diğer bilgi alanlarında yeterli görmelerine karşın, öğrettikleri dilin bilgisine gerektiği kadar sahip olmadıkları düşüncesine hâkim olduklarını ortaya koymuştur. Öğretmen adayları dil öğretiminde iletişimsel yöntemleri kullanacaklarını düşünmelerine rağmen, yeni kelimelerin öğretiminde dilbilgisi-çeviri yöntemini tercih etmişlerdir. Dersi planlama, öğrenci ve değerlendirme bilgileri göz önüne alındığında, öğretmen adaylarının ne yapabileceklerine inandıkları ile gerçekte ne yaptıkları arasında farklılıklar gözlenmiştir. Bir diğer önemli araştırma sonucu ise, öğretmen adaylarının bilgi alanlarının sadece öğretim deneyimleriyle değil, hizmet öncesi öğretmen eğitimi ile de şekillendiğini ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın sonunda, öğretmen eğitimi ve ileriye yönelik araştırmalar ile ilgili sonuç ve öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to investigate the competencies of the prospective language teachers in the English Language Teaching Department of Canakkale Onsekiz Mart University through their pedagogical content knowledge. The mixed method sequential explanatory design was used to collect and analyze the data. Quantitative data obtained from 127 prospective teachers via the questionnaire were analyzed using descriptive and inferential statistics. The researcher made use of coding in order to analyze the qualitative data obtained from document analysis, observation procedures, and interviews of the three participants. Codes and subcodes were created from the transcriptions of the qualitative data collection instruments to conduct both within-case and cross-case analyses aiming to explain the quantitative results. Results reveal that prospective teachers of English believe they do not have required knowledge of the language they teach though they see themselves competent in other knowledge domains. Though they believed they would use communicative methods to language teaching, they preferred using grammar translation method while presenting the new vocabulary. What they believed they could do and what they actually did were also different considering their knowledge on planning lessons, knowledge of their learners, and knowledge on assessment. Last but not least, their knowledge domain was shaped not only by the teaching experience they had, but also by pre-service teacher education. Bearing these results in mind, some implications for teacher education and for further research were provided at the end of the study.