Öğretmen adaylarının ters yüz öğrenme öz-yeterlilik algılarının 21. yüzyıl becerileri teknolojik pedagojik alan bilgileri bağlamında incelenmesi
Examining the self-efficacy perceptions of propective teachers in flipped learning in the context of technological pedagogical content knowledge within the scope of 21 st century skills
- Tez No: 968040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitimde teknoloji, öğretmen adayları, teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB), ters yüz öğrenme modeli, 21. yüzyıl becerileri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Ters yüz öğrenme, öğrencilerin dersin teorik içeriklerine sınıf dışında ulaşarak sınıf ortamında etkin katılım ile öğrendiklerini derinleştirmelerini amaçlayan bir öğretim modelidir. Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) ise öğretmenlerin teknoloji, pedagoji ve alan bilgilerini bütünleştirerek etkili öğretim sunmalarını sağlar. Bu bağlamda, araştırmanın amacı öğretmen adaylarının ters yüz öğrenme öz-yeterlilik algılarını, 21. yüzyıl becerileri doğrultusunda TPAB çerçevesinde incelemektir. Çalışma, 2024-2025 eğitimöğretim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 4. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Nicel desene sahip bu araştırmada, öğretmen adaylarının ters yüz öğrenme öz-yeterlilik düzeyleri ile 21. yüzyıl becerileri teknolojik pedagojik alan bilgileri arasındaki ilişkiyi incelemek üzere ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 185 kadın ve 75 erkek olmak üzere toplam 260 öğretmen adayı ile yüz yüze anket uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak Ters Yüz Öğrenme Öğretmen Öz-Yeterlik Algı Ölçeği ve 21. Yüzyıl Becerileri Kapsamında Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) Ölçeği kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 22.0 ile analiz edilmiş; cinsiyet için bağımsız örneklem t-testi, anabilim dalı için tek yönlü ANOVA ve sürekli değişkenler arası ilişki için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının ters yüz öğrenme öz yeterlilikleri ve 21. yüzyıl becerileri doğrultusundaki TPAB düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Her iki ölçek içinde cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılıklar görülmezken, İngilizce öğretmenliği bölümündeki adayların ortalama puanları tüm ölçeklerde diğer branşlara göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, ters yüz öğrenme yeterliliği ile TPAB düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgular, teknoloji destekli öğretim yaklaşımlarının öğretmen adaylarının gelişiminde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Flipped learning is an instructional model that enables students to access theoretical content outside the classroom and deepen their understanding through active participation during class time. Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) refers to the integration of technology, pedagogy, and content knowledge that enables teachers to deliver effective instruction. This study aims to examine pre-service teachers' flipped learning selfefficacy perceptions within the framework of TPACK and 21st-century skills. The research was conducted during the 2024–2025 academic year at the Faculty of Education, Çanakkale Onsekiz Mart University, with 260 fourth-year students (185 female, 75 male) selected through purposive sampling. A quantitative research design with a correlational survey model was employed. Data were collected using the Flipped Learning Teacher Self-Efficacy Scale and the TPACK Scale Based on 21st-Century Skills. Analyses were performed using IBM SPSS 22.0. An independent samples t-test was used for gender differences, one-way ANOVA for department comparisons, and Pearson correlation for relationships between continuous variables. The results indicated that pre-service teachers had high levels of flipped learning self-efficacy and TPACK competencies. No significant gender differences were found in either scale. However, English Language Teaching students scored higher across all dimensions compared to other departments. A significant positive correlation was also found between flipped learning self-efficacy and TPACK. These findings highlight the importance of technology-supported instructional approaches in the professional development of future teachers. Keywords flipped learning model, pre-service teachers, technological pedagogical content knowledge (TPACK), technology in education, 21st-century skills