Türkiye'de görme engelliler ortaokullarında öğretmen görüşlerine göre müzik dersi kazanımlarının gerçekleşebilme durumu
The achievability status of music lesson attainments in sight-disabled peoples secondary schools in Turkey according to the opinions of teachers
- Tez No: 331677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, özel eğitim, görme engelliler, görme engelliler okulları, Music education, private education, sight-disabled people, schools for sight-disabled students
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Araştırma; Türkiye?de görme engelliler ortaokullarında öğrenim gören öğrencilerin müzik eğitimine yönelik durum saptaması yapma, bu durum saptamasına göre görme engellilerin müzik eğitimindeki mevcut durumun belirlenmesini sağlama amacındadır. Bu doğrultuda, ilköğretim müzik dersi öğretim programı dört öğrenme alanında yer alan müzik dersi kazanımlarının öğretmen görüşlerine göre gerçekleşebilme durumlarının araştırılması gerekli görülmüştür. Araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırma, betimsel niteliktedir. Türkiye?de görme engelliler ortaokullarında öğretmen görüşlerine göre müzik dersi kazanımlarının gerçekleşebilme durumunun saptanması için, görme engelliler ortaokulları belirlenerek müzik öğretmeni bulunan okullar araştırma kapsamına alınmıştır. Bu okullarda görev yapan müzik öğretmenlerine anket uygulanmıştır. Anket, eski adı ile görme engelliler ilköğretim okulları, yeni adı ile görme engelliler ilkokulları ve ortaokullarında sürdürülen ?ilköğretim müzik dersi öğretim programı ve kılavuzu? baz alınarak hazırlanmıştır. Müzik öğretmenlerinin bir kısmının görme engelli bireyler olmasından ötürü, bir kısım veriler, görme engelli öğretmenler ile görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler, frekans ve yüzde hesaplamaları ile sayısal ifadelere dönüştürülmüştür.Kazanımlara ve sınıf düzeyine göre değişkenlik gösterse de, müzik dersi dört öğrenme alanından dinleme-söyleme-çalma öğrenme alanı ile müzik kültürü öğrenme alanı kazanımlarının gerçekleşebilme durumu, çokseslilik ve müzik arşivi oluşturma dışında genel olarak olumlu yönde sonuçlanmıştır.Müziksel algı ve bilgilenme öğrenme alanı ile müziksel yaratıcılık öğrenme alanı kazanımlarının gerçekleşebilme durumunda sorunların olduğu ortaya çıkmıştır.Müziksel algı ve bilgilenme öğrenme alanı kazanımlarının gerçekleşebilme durumunda; temel müzik yazı ve öğeleri ile Türk müziği makam dizilerinin tanınmasındaolumsuzlukların olduğu görülmüştür. Braille müzik yazısının, müzik dersinde kullanılmasının, müziksel algı - bilgilenme öğrenme alanı ve bununla beraber müziksel yaratıcılık öğrenme alanı kazanımlarının gerçekleşebilme durumuna pozitif yönde etki edeceği ortaya çıkmıştır. Müziksel yaratıcılık öğrenme alanı kazanımlarının gerçekleşebilme durumunda; müzikleri harekete ve dansa dönüştürme gibi devinim içeren kazanımlar, görme engeli olgusu ile düşük seviyede sonuçlanmıştır. Ayrıca ezgi seslendirmede de sıkıntıların olduğu belirlenerek; eğitim, özel eğitim, müzik eğitimi, görme engelli bireylerin müzik eğitimi konularında çeşitli öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the music course tendency situation of students in sight-disabled people?s secondary school in Turkey, and, in accordance with that determination, to specify the actual status in music education of sight disabled students. In this content, it was found necessary to research the achievability conditions of music lesson attainments of elementary school music education in terms of four learning fields according to the opinions of teachers. The scanning method was used in research. In accordance with that, this study is descriptive.In order to determine the status of students at secondary school of sight-disables students in Turkey from the view of teachers, the schools where there are music teachers are included by scanning all the schools for sight-disabled students. The survey study was performed with music teachers in those schools. The survey was prepared by considering ?The Guide and Program of Elementary School Music Lesson Education? for Elementary and Secondary Schools for Sight-Disabled Students (old name: primary schools). Because some of the music teachers are sight-disabled, some of the data were acquired by interviewing with sight-disabled teachers. The acquired data were transformed into numerical expressions by frequency and percentage calculations. Although it varies in terms of attainments and class level; the achievability of attainments of listening, singing and playing fields of 4 learning fields of music lesson and the attainments of learning of music culture fields (except polyphony and creating music archive) were completed as positive. It was found that there were partial problems in achievability of attainments of musical sensation and learning field and musical creativeness. For achievability of attainments of musical sensation and learning field; it was seen that there were problems about basic musical letters and symbols and being known of Turkish Music Modes. It was found that Braille music composition usage in music lessons would affect musical sensation and learning field and musical creativeness field positively. In achievability of attainments of musical creativity learning field; attainments including motion such as transforming the music into dance and movement were concluded in low level because of sight-disabled situation. Also by determining that there were problems in melody vocalization; some suggestions about private education, music education of sightdisabled students were made.