Basel kriterleri çerçevesinde kredi derecelendirme model önerisi
The propose of credit rating model within the frame of Basel criterias
- Tez No: 331700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KARĞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel I, Basel II, Basel III, Basel IV, Kredi Derecelendirme Notu, Analitik Ağ Süreci, Süper Decision Programı, Kredi Derecelendirme Yöntemi, Basel?in Tarihçesi, Kredi Derecelendirmenin Tarihçesi, Basel I, Basel II, Basel III, Basel IV, Credit Rating Score, AnalyticNetwork Process, Super Decision Program, Credit Rating Method, History of Basel, History of Credit Rating
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Tezin konusunu Basel kriterleri çerçevesinde kredi derecelendirme yöntemi ve uygulaması oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, Basel uzlaşılarının tarihçesi, Basel I, Basel II, Basel III ve Basel IV?den bahsedilmiş, ardından kredi derecelendirmenin tarihçesi ve yöntemleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde kredi derecelendirme yapan bankacılarla yapılan anket sonuçları ile kredi derecelendirmenin geçerliliği değerlendirilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Analitik Ağ Süreci yaklaşımı ve bir program yardımı ile (Super Decision) kredi derecelendirmede kullanılacak oranlar ve ağırlıkları belirlenmiştir. Oran ağırlıklarının belirlenmesinden sonra değişik sektörlerde bağımsız derecelendirme kuruluşlarından kredi derece notuna sahip firmalara, çalışmadan elde edilen yöntemle skorlama yapılmış ve verilen notlar karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre önerilen modelin tutarlı olduğu tespit edildikten sonra, önerilen kredi derecelendirme modeli Manisa Organize Sanayi Bölgesi?nde faaliyet gösteren firmalara uygulanmıştır
Özet (Çeviri)
This research focuses on the credit rating methods based on the Basel criteria and aims at applying these methods to actual cases. Accordingly, in the first chapter of the thesis, the historical account of the Basel acts has been provided together with the detailed analysis of the Basel I, the Basel II, the Basel III, and the Basel IV. The second chapter discusses the history and the methods of the credit rating. The third chapter, on the other hand, analyses the survey results which were conducted with the banking sector employees. In this chapter, the validity of the credit rating methods has also been evaluated. In the fourth chapter of the thesis, the ratios and the weights to be used in the credit rating are determined based on the Analytical Network Process approach and the Super Decision model. Determining the ratios and weights to be used, this model has been applied to the companies working in different sectors and which have already been rated by the independent rating institutions. Then, these scores based on the modeling proposed by this research are compared with the scores provided by the independent rating institutions. As our results are consistent with the scores measured by the independent rating institutions, the proposed model is also applied to the companies working in Manisa Organised Industry Zone.