İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde hoşgörü değerinin öğretimi
Value of tolerance education in primary religious culture and ethics course
- Tez No: 331729
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tolerance, Primary Religious Culture and Ethics Course, Value, Values Education, Approaches of Values Education, Constructivism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde hoşgörü öğretiminin nasıl yapılması planlandığı ve bu planlamanın ders kitaplarına nasıl yansıdığını tespit etmektir. Giriş bölümünde problem, amaç, önem ve araştırmanın üzerine kurulduğu temel kavramlar tespit edilerek kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Birinci bölümde ise değer ve değer eğitimi kavramları ele alınmıştır. Ayrıca değerlerin öğretiminde kullanılan değer eğitimi yaklaşımları ve yapılandırmacılık anlayışı ilgili literatür taranarak ortaya konulmuştur. Yapılan bu tespitler sonucunda değer eğitimi yaklaşımları yapılandırmacılık açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı, öğretmen kılavuz kitapları ve ders kitapları değer eğitimi, değer eğitimi yaklaşımları, hoşgörü öğretimi ve yapılandırmacılık açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programında hoşgörü yer almasına rağmen ders kitaplarına aynı düzeyde yansımadığı tespit edilmiştir. Bir başka deyişle hoşgörü değerinin öğretimi konusunda öğretim programı ile ders kitapları arasında bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kavramlar: Hoşgörü, Tolerans, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Değer, Değer Eğitimi, Değer Öğretimi, Değer Eğitimi Yaklaşımları, Yapılandırmacılık.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate how tolerance education programmed and instructed in Primary Religious Culture and Ethics Course. Problem, purpose, importance, and basic concepts of the research were determined in the introduction chapter and formed the conceptual framework of the study. In the first chapter, concepts of value and value education were discussed. After literature review, we also informed about approaches of value education and perception of constructivism. As a consequence of these evaluations, we interpreted approaches of value education with regards to the constructivism. In the second chapter, we evaluated education program of Primary Religious Culture and Ethics Course, teacher guide books and textbooks with regards to the approaches of value education, tolerance education, and constructivism. As a result of this study, though there is tolerance in the education program of Primary Religious Culture and Ethics Course, we found that there is not tolerance sufficiently in textbooks, as reflected in the program. In other words, we found that there is inconsistency between education program and textbooks related education program of tolerance value.