İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde adalet değerinin öğretimi
Value of justice education courses in primary culture of religion and ethics
- Tez No: 331730
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Adalet, İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi, Değer, Değerler eğitimi, Justice, Primary Religious Culture and Moral Knowledge, Value, Values Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı; adalet değerinin, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programlarında nasıl yer aldığını ve öğretim süreçlerine nasıl aktarıldığını öğretmen kılavuz kitapları temele alınarak ortaya koymaktır. Araştırmamız dört bölümden oluşmaktadır: Giriş, Değerler Eğitimi, İlköğretim Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Adalet Değeri, Sonuç ve Öneriler. Giriş bölümünde, adalet değerinin kuramsal çerçevesi, araştırmanın önemi, amacı ve yöntemi ortaya konulmuştur. Adalet değeri, literatürde taranmış adalet ile ilgili olarak kavram analizi yapılmıştır. Değerler eğitimi bölümünde, değer eğitiminde kullanılan yaklaşımlar açıklanmış, değerler eğitimi yaklaşımları kendi aralarında mukayeseli bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca değerler eğitimi yaklaşımları ile yapılandırmacı öğrenme kuramı karşılaştırılmış ve yaklaşımlar, yapılandırmacı öğrenme kuramına göre değerlendirilmiştir. İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde adalet değeri bölümünde, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı ve ders kitaplarındaki adalet değerinin öğretimi ile ilgili etkinlikler, yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı ve ders kitaplarında adalet değeri kavram çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son bölümde ise yaptığımız çalışmada ulaştığımız sonuçlar ile bu sonuçlar çerçevesinde önerilerimiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to put forth the justice value in how to get it involved in primary religious culture and moral knowledge education programs and how to get it transferred into teaching processes in terms of the teacher?s guide books. Our research consists of four parts, which are introduction, education of values, and the value of justice in primary religious culture and moral knowledge course, conclusion and recommendations. In the introduction, it has been put forth the theoretical framework of the justice value, the importance of research, the aim of research and the method of research. The conceptual analysis of the justice value has been made with the justice today known in literature. In values education department, approaches used in value education have been explained and these approaches have been examined in a comparative way. Also approaches to values education have been compared with constructivist learning theory, and approaches have been evaluated according to the constructivist learning theory. In the part of justice value in the primary religious culture and moral knowledge class, activities concerning with teaching of the justice value in course books and primary religious culture and moral knowledge teaching program have been evaluated within the framework of the approaches. Also in this part, primary religious culture and moral knowledge teaching program and the justice value in course books have been evaluated within the framework of the concept. In the last section, results achieved in our work and our proposals have been presented within the framework of these results.