Örgütsel adaletin örgütsel bağlılığa etkisi: Konya ilindeki özel eğitim kurumlarında bir uygulama
The effect of organizational justice on organizational commitment: An application on the private education institutions in Konya
  1. Tez No: 331803
  2. Yazar: SEMA ÇÖKÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Organizational Justice, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, Konya'daki özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma verileri Örgütsel Adalet Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 15 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, örgütsel bağlılık boyutları ile örgütsel adalet boyutları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu ve en güçlü ilişkinin ise etkileşim adaleti boyutu ile duygusal bağlılık boyutu arasında olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre, örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılık boyutları olan; duygusal, devam ve normatif bağlılığı pozitif yönlü etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin bağlılık düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır. Farklılık analizi sonuçlarına göre bazı demografik değişkenlere göre örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın alt boyutlarında farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the effect of organizational justice perceptions of the teachers employed in private education institutions in Konya on their organizational commitment. Research data collected by using Organizational Justice Scale and Organizational Commitment Scale. The research result is evaluated by SPSS 15 software. Results of correlation analysis indicated that there was a meaningful and positive relationship between dimensions of organizational commitment and dimensions of organizational justice, and the strongest relation is between interactional justice and affective commitment dimension. Results of regression analysis showed that organizational justice perceptions had a positive effect on affective commitment, continuance commitment and normative commitment attitudes. Also, it was investigated whether the demographic variables would cause a significant difference in organizational justice perceptions and organizational commitment levels of teachers. Difference analysis results of the study indicated that differences were determined in the subdimensions of organizational commitment and organizational justice in terms of some of the demographic variables.