Türkiye'de kamusal bir özne olarak kadının siyasetteki görünürlülüğü (Görünmezliği)
The presence (not presence) of women in politics as a public subject in Turkey
  1. Tez No: 331869
  2. Yazar: EBRU COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA EŞKİ UĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: kamusal alan, özel alan, ataerkil toplum, kadın, eril tahakküm, siyaset, public space, private space, patriarchal society, women, masculine domination, policy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hemen bütün toplumlarda ve bütün çağlarda kamusal alan erkekle, özel alan ise kadınla bütünleştirilmiştir. Bu gerçeklik üzerine inşa edilen bu çalışma, Türkiye?de kamusal alanın öznesi olmaktan çok nesnesi konumunda olan kadının eski Türk toplumlarından günümüze kadar geçirdiği sosyal ve siyasal dönüşümleri ele alarak, günümüz siyasal yaşamında hangi noktada bulunduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde kamusal alan/ özel alan kavramları ele alınmıştır. Ayrıca kamusal alan/özel alan ayrımında kadının hangi noktada konumlandırıldığı analiz edilmiştir. Yine bu bölümde Batı?daki kadının bu ayrım içersinde yer aldıkları konuma karşı yürüttükleri mücadelelere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türkiye?de toplumsal yaşamda erkeklerle neredeyse eşit haklar elde eden kadının kamusal alanda eşitlikten uzak bir konumda yer aldığı ileri sürülmüş ve bunun nedenleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In almost all societies and all ages, public space has been for men while private space has been integrated with women. This study, focused on this fact, has been conducted to figure out at which point women who are the objects rather than the subjects of public space in Turkey are in today's political lives, handling social and political transformations ofTurkish women from ancient societies onwards.In the first part of this two-part study, the terms public space and private space are tackled, and at which point women have been situated in the separation of public or private spaceis analyzed. In this part again are dealt women's struggles towards their positioning in this separation in the West. In the second part of the study, it is claimed that women, who nearly have equal rights with men in the social life in Turkey, are positioned at a point in public space far from equality, and its grounds are handled.