Küreselleşmenin ekonomik boyutu: Türkiye örneği
Economic extent of globalization: Turkey example
- Tez No: 331880
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK ERCÜMENT İSTEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselle?me, Ekonomi, Liberalle?me, Kriz, Uluslararası Sermaye
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küreselleşme artık tüm dünya vatandaşlarının hakkında bir fikir sahibi olduğu ismi ile müsemma küresel bir konudur. Hakkındaki bir çok tanıma ve görüşe rağmen küreselleşme, başlangıcından günümüze dek, kendilerini dünyanın patronları olarak gören, ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan baskın ve güçlü kişiler ile bunların oluşturduğu topluluklar ve devletlere hizmet etmiştir. Bir çok sürecinin ve farklı hizmetlerinin bulunduğu bu olgu ekonomik açıdan zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğu bir yapıyı hayatımıza entegre etmiştir. Ülkemizde ürkek adımlarla başladığı bu yolculuğa 1980 yılında tempo vermiş giderek hızlanarak günümüze gelmiştir. Ülkemiz açısından büyük ekonomik kriz ve milli değerlerin kaybı ile geçen yıllara bakarak, ileriki dönemlerde önceliklerimizi daha iyi belirlemeli ve ülke ekonomisi ile sosyal refah düzeyini arttırmak için çalışmalıyız.
Özet (Çeviri)
Globalization, like the term itself indicates, is a subject that is common to all citizens of the World. Despite conventional descriptions on the idea of Globalization, since its inception, far from serving the interests of a global community, has consistently served the political, economic and cultural interests of a dominant global oligarchy presiding over global affairs. While Globalization has many facets focussing on the economic structuralism that it necessarily imposes reveals a process that consistently polarises the global community in to rich and poor while making the rich richer and the poor poorer. Since the advent of globalizationin 1980, initially with baby steps, it rapidly gained momentum. This accelerated spread led directly to several economic crises where there was a loss of national wealth. In order to achieve social welfare and a stable economy it is imperative to analyse the whole evolution of the global economy. KeyWords: 1. Globalization 2. Economy 3. Liberalization 4. Crisis 5. ?nternationalFund