Postminimalist süreçte Eva Hesse yaşamı ve sanatı
The life and artwork of Eva Hesse in postminimalist period
- Tez No: 331895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ŞAHİNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minimalism, Form, Sculpture, Sculpture Materials, Women Artist
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
11 Eylül 1936 yılında Hamburg, Almanya'da doğan Eva Hesse, II. Dünya Savaşı yıllarına rastlayan çocukluğunu sıkıntı ve zorluklar ile mücadele ederek geçirmiştir. Eva Hesse, annesinin kaybından birkaç yıl sonra resim eğitimi için sırasıyla School of Industrial Art, PrattInstitute of Design ve Cooper Union Art School'a devam etmiştir. Son olarak Yale School of Art Architecture'dan 1959'da B.F.A derecesiyle mezun olmuştur. Eva Hesse, 1961'de Heykeltıraş TomDoyle ile evlenmiştir.Resim çalışmalarında soyut ekspresyonist bir dil kullanan Eva Hesse, 1964 yılında heykeltıraş eşi TomDoyle ile birlikte, Scheidt Ailesi'nin ?Rönesans Destek ve Himayesi? amacı ile onlara sundukları teklifi kabul ederek Almanya Kettwing-am-Ruhr'a gitmiştir.İp, tel kâğıt hamuru vb. materyalleri bir araya getirerek oluşturduğu, rölyef çalışmaları yanında karışık teknik ile yaptığı resim çalışmalarını, Almanya'da kaldıkları süreninin sonunda düzenlenen büyük bir organizasyon ile Scheidt malikânesinde sergilemiştir.Kâğıt hamuru, ip, tel gibi geleneksel olmayan endüstriyel materyallerle heykel yapımı yanında, mürekkep, guaj gibi materyalleri kullanarak yaptığı resim çalışmaları ile de Minimalizmin geometrik katılığı, bütünleştirici etkisi, mekân ve malzeme düşüncesini Minimal duyarlılık içinde sorgulayan çalışmalara imza atmıştır. 1960'ların sonlarına doğru Minimalizm birçok bakımdan tartışılmaya başlanmıştır. Postminimalizm sözcüğü ise, Sanat eleştirmeni Robert PincusWitten tarafından 1968 yılında türetilmiş ve ?Eva Hesse: Postminimalism into Sublime? adlı 1971 yılındaki yazısında ilk kez ortaya konmuştur.1969 yılında beyin tümörü teşhisi üzerine art arda üç beyin operasyonu geçirmiş ve son operasyonun ardından 29 Mayıs 1970'de hayata veda etmiştir.?Türkçe Anahtar Kelimer: 1-Minimalizm 2-Biçim 3-Heykel 4-Heykel Malzemeleri 5-Kadın Sanatçılar
Özet (Çeviri)
Eva Hesse was born in Hamburg-Germany on January 11, 1936 and had a tough and difficult childhood which coincided with the Second World War. Eva Hesse, started to study in School of Industrial Art and continued Pratt Institute of Design, and Cooper Union Art School for her painting education after her mother?s loss. Finally, she graduated from Yale School of Art and Architecture in 1959 and received B.F.A degree. She married sculptor Tom Doyle in 1961.Eva Hesse, who used an abstract expressionist language in her paintings, approved Scheidt Family?s offer which had an aim of ?The Renaissance Support and Protection? and moved to Kettwing-am-Ruhr/Germany with her husband in 1964.Her relief sculptures made of cloth-covered cord, electrical wire etc., and her paintings made of mixed technique, were shown in Scheidt?s manor with an important organization.Besides sculpting with industrial materials like non-traditional pulp, cord, wire and with her paintings which were done by ink, gouache, she put signature to works that questioned the geometric rigidity, integrationist effect, space and material idea of Minimalism within Minimal sentiment. Late in the 1960?s, Minimalism was discussed in different perspectives. Postminimalism was lexicalized by art critic Robert Pincus Witten in 1968 and was introduced in his article ?Eva Hesse: Postminimalism into Sublime? in 1971 for the first time.As a result of brain tumor diagnosis, she had three brain operations in 1969 and after the third and last operation; she died on May 29, 1970. ?ngilizce