Shattered Glass: Salinger's Postwar family saga
Parçalanmış Cam: Salinger'ın savaş sonrası aile destan
  1. Tez No: 331930
  2. Yazar: GÜLİN Enüst
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JEFFREY WINSLOW HOWLETT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kopma, yabancılaşma, toplum, birey, ego, tinsellik, detachment, alienation, society, individual, ego, spirituality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Savaş sonrası Amerika'sının kültürel ve sosyal çevresini ve bu çevrenin Amerikan ailesi ve bireyi üzerindeki etkileri, günümüz Amerika'sının değerlerinin ve etiklerinin nasıl kurulduğunu anlayabilmek adına önemli temalardır. Döneminin önde gelen yazarlarında biri olan Jerome David Salinger, Dokuz Öykü, Franny ve Zooey ve Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar ve Seymour: Bir Giriş adlı kitaplarında yer alan Glass ailesi ile, okuyucularına detaylı ve gözlemci bir bakış açısı sağlar. Bu tez, bazı Glass ailesi üyeleri üzerine odaklanarak, savaş sonrası Amerika'sının Amerikan toplumu ve bireyi üzerindeki etkilerini Üç temel başlık altında açıklamayı amaçlamaktadır. Bu başlıklar; savaş sonrası dönemin Amerikan toplum ve bireyi üzerindeki etkileri, Amerikan toplumu ve bireyinin ruhani arayışı ve yüksek kültür ? kitle kültürü karşıtlığıdır. Temel olarak odaklanılacak olan karakter ailenin en büyük oğlu Seymour Glass'tır. Ailedeki tüm kardeşlerin yaşama olan bakış açısından ve trajik ölümünden oldukça etkilendiği Seymour Glass, bu tezin anahtar karakteridir. İncelenecek olan diğer karakterler; Buddy Glass, Franny Glass ve Zooey Glass'tır. Bu tez,Glass kardeşlerin topluma yabancılaşmasını ve toplumdan kopmasını ve Sigmund Freud'un Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları adlı eserini temel alarak, öykülerin içinde yer alan sembolleri incelemeyi ve Herbert Marcuse'un Tek Boyutlu İnsan adlı eserinde işlediği sanayileşme ve kitlesel medya sonrasında oluş toplumsal baskı unsurlarını incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The cultural and social environment of postwar American period and this period?s effects on American family and individual are important themes which are necessary to understand how the values and ethics of the present day America were constructed. Being one of the most prominent authors of his time, J. D. Salinger provides the reader with a detailed and observational perspective about the Postwar American culture and family values with his fictional Glass family that appears in his books Nine Stories, Franny and Zooey, Raise High the Roof Beam, Carpenters & Seymour: An Introduction. The thesis aims to show the postwar American period and its effects on American society, the family and the individual by examining the certain members of Glass Family under three main headlines, which are; postwar effects on the American society and individual, the spiritual quest of the society and the individual, and the dichotomy between the high and mass culture. The main character who will be focused on is Seymour Glass, the oldest brother of the siblings. Since all the other brothers and sisters of Glass family are affected by Seymour?s perspective about life and his tragic death, he is the key figure of this thesis. The other characters that will be examined are Buddy Glass, Franny Glass and Zooey Glass. This thesis will examine the Glass family siblings and the causes of their alienation and detachment from the society by focusing on reading the symbols which are used extensively by taking Sigmund Freud?s work Civilization and Its Discontents and Herbert Marcuse?s One Dimensional Man that explains the new forms of social repression after the industrialization and effects of mass media.