Türkiye sağlık sektöründe neo-liberal dönüşüm
Traslation of neo-liberalism in Health sector of Turkey
  1. Tez No: 331943
  2. Yazar: DİLEK KARAFAZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LERNA YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm, Sosyal Güvenlik Sistemi, Dünya Bankası Projeleri, Neo-liberal Politikala, Health Transition, Social Security System, World Bank Projects, Neoliberal Politics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda,“Sağlıkta Dönüşüm Projesi”tüm bileşenleriyle Türkiye?deki sağlık sektörü kapsamında değerlendirilmektedir. Dünyada ve Türkiye?de sağlık sektörü, 1980?den beri gerçekleştiği düşünülen neo-liberal dönüşüme paralel olarak yapısal değişikliklere uğramış ve“sosyal bir hak”olmaktan çıkarılmaya dönük politikalara maruz kalmıştır. Bu değişimler Türkiye?deki sosyal güvenlik sistemi, kamu ve özel hastane kuruluşları, ilaç tedariki ve aşılar, medikal cihazlar ve sağlık turizmi ile sağlıktaki emek gücü üzerinden ekonomik sonuçları bakımından incelenmeye değer görülmüştür. Varılan sonuçlarla Türkiye?nin Dünya Bankası ile yapılan anlaşmalar gereğince“Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin son on yıldaki Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetleri döneminde hızlandığı ve Türkiye?deki sistemin neo-liberal politikalarla dönüşmeye başladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an evaluation of the transformation of health sector in Turkey in recent years. Health sector throughout the world and Turkey underwent structural changes parallel to neo-liberal transition and have been under the threat of abandonment as“a social right”. The results of this neoliberal transformation have been examined paying particular attention to social security system community and private hospitals, medicine supply and immunization, medical devices, health tourism as well as labour in Turkey. This study concludes that in the last ten years, with the help of the World Bank, Justice and Development Party?s governments have accelerated the application of ?Health Transition Project" and have to some degree neoliberalized health sector in Turkey.