Altı sigma ve ilaç sektöründe yer alan bir firmada uygulama önerisi
Six sigma and an implemantation suggestion for a pharmaceutical company
  1. Tez No: 331949
  2. Yazar: CANER CEBE
  3. Danışmanlar: DR. PINAR İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, İlaç Sektörü, Üretim, TÖAİK(DMAIC), SIPOC, SPSS, Six Sigma, Pharmaceutical Sector, Production, DMAIC(TOAIK), SIPOC, SPSS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz artan rekabet koşullarında hangi sektör içerisinde olursa olsun şirketler için verimlilik, düşük maliyet ve müşteri memnuniyeti gibi kavramların önemi giderek artmaktadır. İşletmelerin ürün veya hizmeti ucuza mal ederek kar sağlaması ve sürekliliğe sahip olabilmesi için, yüksek kalitede ve hata oranı düşük prosesler ortaya koyabilmesi gerekmektedir. Bu noktada popülaritesi yüksek bir kalite yaklaşımını şirket bünyesinde uygulamaya koyarak istenilen hedeflere kolayca varılabilir. Altı Sigma uygulamaları tam da bu noktada doğan ihtiyaçları karşılamak için endüstride doğmuş ve ardından akademik camianın ilgisiyle yükselişe geçerek birçok firma için tercih sebebi olmuştur. Her geçen yıl büyüyüp gelişmekte olan ilaç sektöründe müşteriye sunulan ürünün kalitesi hayati önem taşımaktadır. Ayrıca ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmalar karlı ürünler üretebilmek amacıyla bu yüksek maliyet gerektiren üretimlerini az kayıpla tamamlamak zorundadırlar. Bu çalışma ülkemizde ilaç sektöründe faaliyet gösteren bir firmada; yüksek satış rakamlarına sahip olan bir ürünün prosesinde meydana gelen aksaklıkların tespit edilmesi ve iyileştirme önerilerinin sunulması amacıyla yürütülmüştür. TÖAİK(DMAIC) metodu kullanılarak Altı Sigma uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s business world where the competition has enduringly intensified; importance of terms like efficiency, low cost and customer satisfaction gradually grows up for companies which belongs any sector. Firms; have to introduce processes, which have high quality and less defects, for produce product or service with competitive price to make constant profits. At this point implementing a popular quality approach into the organization could be helpful to reach to desired aims. Six Sigma approach, which has been industrial roots then has gain academic concern and uptrends, has been preferred for many firms to satisfy all the needs.As years go by in the developing and growing pharmaceutical industry, products? quality has a vital importance which has been presented to customers. Furthermore pharmaceutical companies has to complete their profitable and costly productions with less defects.This study has executed to present improving suggestions and detection of problems in a famous drugs? process where produce a pharmaceutical company in our country.In addition to this DMAIC(TOAIK) method used in the implementation of Six Sigma applicaion.