Lojistik işletmesinde risk odaklı bir yönetim
A risk-based management in logistics company
  1. Tez No: 331950
  2. Yazar: NİLAY KABA
  3. Danışmanlar: DR. ELİF AKBEN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Lojistik, Lojistik Risk, Tedarik Zinciri Risk Yönetimi, Risk, Logistics, Logistics Risk, Supply Chain Risk Management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Araştırma, dünya lojistik sektöründe yaşanan risk yönetim örnekleri, işletmelerin bu alandaki deneyim ve birikimlerini inceleyerek Türkiye?de faaliyet gösteren Horoz Lojistik firmasının temel faaliyetlerini olası risklerden nasıl uzak tutabileceklerini açıklamayı amaçlamaktadır. Gerek bireyler gerekse de ticari işletmelerin günlük hayatta risk altında olmama garantileri yoktur. Bu yüzden riski meydana gelmeden fark edip önlem almak veya en az zararla yönetebilmek için, tüm işletmelerin yaptığı gibi, lojistik firmaları da risk yönetim çalışmalarına gereken önemi vermelidirler. Günümüzde birçok işletme yönetimi riski ele almak için riskle karşılaşmayı beklemektedirler. Oysa risk yönetimi konusundaki çalışmalar ve yaşanan risk örnekleri risk olgusunun değişik aşamalardan geçtiğini göstermektedir. Yönetim açısından değerlendirildiğinde, lojistik firmaları diğer sektörler arasında farklı ve karmaşık bir yapıya sahip olmalarına rağmen riske ilişkin özel bir yönetim tarzı yerine, risk sonucunda oluşan maliyete katlanan bir tutum sergilerler. Bu konuya yönelik çalışmanın ilk bölümünde risk, lojistik kavramları, lojistik riskin ne olduğu ve çeşitleri, bu risk çeşitlerinin sebepleri ve yönetim süreçleri ele alınmıştır. Lojistik risklerin etkin şekilde yönetilmesi için gerekli olan risk belirleme, analiz, azaltma yöntemleri ve literatürde geniş yer bulan risk yönetim stratejileri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, Horoz Lojistik firmasında mülakat yöntemi kullanılarak iş süreçleri ve işletme bünyesinde risk yönetim anlayışı olmadığı anlaşılmış, firma bazı çalışanlarıyla ortak yürütülen beyin fırtınası yöntemiyle riskler belirlenmiş ve ikincil kaynaklardan yararlanılarak bu risklere ilişkin risk yönetim modelleri firmaya uygulaması için sunulmuştur.Çalışmanın sonucunda ulaşılan nokta Horoz Lojistik hasarlı ürün ve geç teslimat riskleri için gerekli risk yönetim modelleri riski bir sigorta sözleşmesiyle paylaşmak, performans yönetiminin uygulanması, bilgi yönetimi için gerekli teknolojik altyapının (RFID, Barkod ve Araç Takip Sistemlerinin) sağlanması ve en önemlisi risk yönetim kültürünün işletmenin tüm bölümlerinde benimsenmesinin sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain how to avoid Horoz Logistics Company that operate in Turkey any possible risk to the basic operations by examining risk management examples of logistics industry in the world, businesses?s experiences and knowledges in this area. There is no warranty that both individuals and commercial enterprises are not being at risk in daily life. Therefore logistics companies , as it does in all businesses, must give credit to the work of the risk management in order to notice the risk and take action before they occur or to manage with the least damage. Today, many bussinesses expect to encounter risks to address the risk management. However, studies on risk management and examples of the risk management show that the phenomenon of risk passes through various stages. Although logistics companies have a complex and different structure among other sectors in terms of management, they adopt an attitude of undertaking cost as a result of of risk instead of a spesific management style.On this subject risk, logistics concepts, what is logistics and what are types of risk, the reasons for types of these risks and management process are discussed in the first part of the study. Risk identification, analysis, mitigation methods and risk managament strategies in taking place the literatürethat are necessary for effective management of logistics risks are described in detail.In the second part, business processes in Horoz Logistics company and the company hasn?t understanding of risk management are agreed using the method of interview, risks were identified using brainstorming method that was jointly conducted with some of the employees of the company and the risk management models to these risks were submitted for company?s implementation using secondary sources.Consequently, we can say that in Horoz Logistics company needs to risk management model fort he risk o delayed delivery of goods and damaged goods is risk sharing with an insurance contract, to the implementation of performance management, to provide technological infrastructure (RFID, Barcode and Vehicle Tracking Systems) that is necessary fort he information management and the most important one is to ensure the adoption of risk management culture in all parts of enterprise.