Çad Cumhuriyeti'nde sıtma tanısı ile hastaneye getirilen çocukların ebeveynlerinin başvuru öncesi yaptıkları uygulamalar
Applications performed by the parents of children brought to the hospital with the diagnosis of malia in the Republic of Chad before the application
- Tez No: 743258
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sıtma, Çad, Çocuk, Ebeveyn, Geleneksel uygulamalar, Hemşire, Malaria, Chad, Child, Nurse, Parent, Traditional practice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Çad Cumhuriyeti'nde sıtma tanısı alan çocukların ebeveynlerinin hastaneye başvuru öncesi çocuklarına yönelik yaptıkları uygulamaları belirlemektir. Yöntem: Araştırmanın evrenini Çad Cumhuriyeti'nde bulunan Hopital la maire et de l'enfent (service pediatrie) ve Hopital amitie tchad et chine (service de pediatrie) hastanelerinde sıtma tanısı alan beş yaş altı çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini Ekim 2020- Ekim 2021 tarihleri arasında sıtma tanısı alan çocukların 300 ebeveyni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan iki bölümden (tanıtıcı bilgiler, çocuklara yönelik yaptıkları uygulamalar) oluşan yapılandırılmış soru formu ile toplanmıştır. Veriler sayı/yüzde dağılımları ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Ebeveynlerin %100.0'ünün anne olduğu, annelerin %34.7'sinin 30 yaş ve altı olduğu, %32.0'ının ortaöğretime sahip olduğu ve %91.3'ünün çalışmadığı belirlenmiştir. Ebeveynlerin hastane başvuru öncesi çocukları için yaptıkları uygulamalar arasında; soğuk uygulama (%66.3), kuru bez ile tüm vücudu örtme (%66.3), eczaneden ilaç alma (%44.0), parasetamol tb (%33.7), neem suyu (%10,4), artefan tb (%7.3), muray suyu (%5.3), limon suyu (%5.0), inek idrarı (%3,7), kinin tablet (%2.0) yer almıştır. Ebeveynlerin %66.3'ünün ateş semptomunda soğuk uygulama yaptığı, %65.0'inin titremede soğuk uygulama yaptığı, %66.3'ünün terlemede kuru bezle tüm vücudu örttüğü, %46.0'ının baş ağrısında parasetamol tb verdiği, %44.0'ının bulantı durumunda eczaneye başvurduğu, %70.3'ünün kusma durumunda hastaneye başvurduğu, %100.0'ünün kas ağrısı ve halsizlik durumunda hastaneye başvurduğu saptanmıştır. Annelerin yaş grubu, eğitim durumu, aile yapısı, gelir durumu ile evde uygulama yapma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Hemşire, çocuk ve ailesi ile en yakın ve en sık iletişim kuran sağlık ekibi üyesidir. Sıtma tanısı alan çocuk ve ailesine bakım veren hemşireler, kanıtı olmayan ya da zarar verme potansiyeli olan uygulamalar konusunda ebeveynleri bilgilendirip, tıbbi tedaviyi destekleyen yaklaşımları teşvik etmelidirler.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of the study is to determine the practices of the parents of children diagnosed with malaria in the Republic of Chad towards their children before they were admitted to the hospital. Method: The population of the study consisted of parents of children under the age of five who were diagnosed with malaria in Hopital la maire et de l'enfent and Hopital amitie tchad et chine hospitals in the Republic of Chad. The sample of the study consisted of 300 parents of children diagnosed with malaria between October 2020 and october 2021. The data of the study were collected with a structured questionnaire consisting of two parts prepared by the researchers. Data were evaluated with number/percentage distributions and chi-square test. Results: It was determined that 100.0% of the parents were mothers, 34.7% of the mothers were 30 years old and below, 32.0% had secondary education and 91.3% were not working.It was determined that 66.3% of the parents applied cold in the symptom of fever, 65.0% applied cold in the shivering, 66.3% covered them with a dry cloth in sweating, 46.0% gave paracetamol in their headache, 44.0% applied to the pharmacy in case of nausea, 70.3% of them applied to the pharmacy. It was determined that they applied to the hospital in case of vomiting, and 100% of them applied to the hospital in case of muscle pain and weakness. There was no statistically significant relationship between the age group, education level, family structure, income status of the mothers and their practice at home. Conclusion: The nurse is the healthcare team member who communicates most closely and frequently with the child and his/her family. Nurses who care for a child diagnosed with malaria and his family should inform parents about practices that have no evidence or have the potential to cause harm, and encourage approaches that support medical treatment.