Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğu
Legal liability of the members of the board of directors in joint stock companies
- Tez No: 331961
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ BOZBEL, YRD. DOÇ. DR. BAHAR CEYDA SÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: The Turkish Commercial Code, Joint-stock Company, Board Of Directors, the responsibility of the Board Of Directors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yönetim kurulu, anonim şirketler açısından zorunlu bir organdır ve genel olarak şirket bu organda alınan kararlar ile faaliyetini sürdürür. Yönetim kurulu üyesi olmak zorunlu olmamakla beraber bunu kabul eden kişiler birtakım haklara sahip oldukları gibi yükümlülük altına da girerler. İşte bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde yönetim kurulu üyelerinin hukuki ve cezai sorumluluğuna gidilir. Bu çalışma kapsamında 6102 sayılı TTK. kapsamında yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğu ele alınacaktır. Bu sorumluluk kapsamında, sorumluluğun niteliği, özellikleri, 6762 sayılı Kanunla arasındaki farklar ele alındıktan sonra yönetim kurulu üyelerinin kamu borçlarından dolayı sorumlulukları, özellikle 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulü Hakkında Kanun ve Vergi Usul Kanunu?ndaki sorumlulukları işlenecektir. Bu konunun incelenmesinin ardından ise sorumluluğun yerine getirilmediği hallerde üyelere karşı açılabilecek sorumluluk davası ve özelliklerine değinilecektir. Son olarak yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğunu ortadan kaldıran haller olarak karşımıza çıkan ibra, zamanaşımı, zarar görenin rızası ve sulhun özelliklerine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The board of directors is a necessary board for joint stock companies, and the company in general continues to operate with the decisions taken in this board. Although it is not compulsory to be a member of the Board of Directors, when they accept this job the members become liable as they get some rights. When the obligations are not met, the members of the Board of Directors become liable legally and criminally.In this study, the legal responsibility of the members of the board of directors will be dealt with under the Turkish Commercial Code No. 6102. Within the same framework, responsibility, quality, features and the differences with the Code No. 6762 will be discussed. In this study, responsibilities of the members of the board of directors because of the public debts, especially their responsibilities in Law on the Procedure of Collection of Public Receivables No. 6183 and in Tax Procedure Law will be studied. Then, the lawsuit opened against members when the responsibility for liability is not complied, and its characteristics will be mentioned. Finally, the characteristics of discharge and the statute of limitations which appear as two cases eliminating the responsibility of the board of directors, will be examined.