Yargı teşkilatında mobbing algısı, tutumu ve deneyimi
In the judicial organization, the perception of mobbing, attitude and experience
- Tez No: 331988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYAT EBRU ERDOST ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Yıldırma, Duygusal Taciz, Mobbing, Psychological Abuse, Bullying, Emotional Abuse
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Mobbing (Psikolojik Taciz), işyerinde genelde bir kişinin hedef alındığı, sistemli, tekrarlanan ve düşmanca davranışların yer aldığı, aşamaları olan ve hedef alınan kişi üzerinde ciddi fiziksel ve psikolojik zararlar bırakan tehlikeli bir süreçtir.Bu araştırmada, yargı teşkilatındaki mobbing algısı, tutumu ve deneyimi ile mobbinge dair mevcut yasal düzenlemelerin hangi boyutta olduğu konuları incelenmiştir.Araştırmanın örneklem kitlesi, 388 hâkim ve savcıdan oluşmuştur. Survey (tarama) modelinde olan bu araştırmada, veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS 19,0 programı yardımıyla işlenmiş ve gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda;Mobbinge maruz kaldığını düşünen hâkim ve savcı oranı %18,1 olarak saptanmıştır. Hâkimlerin %13,5'inin ve savcıların %21,8'inin mobbinge maruz kaldığı bulgusuna ulaşılmıştır. En yaygın mobbing türünün, %81,2 oranıyla, üstler/amirler tarafından gerçekleştirilen“Yukarıdan Aşağıya”yapılan mobbing türü (Dikey Mobbing) olduğu saptanmıştır.Araştırmada, hâkim ve savcıların baktıkları mobbing davalarında, en çok mobbing yapıldığı iddia edilen sektörlerin, eğitim ve sağlık sektörleri olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.Araştırmaya katılan hâkim ve savcıların mobbinge yönelik mevcut yasal düzenlemelerin yeterli bulma oranı % 29,3 iken, bulmama oranı %70,7 olarak bulunmuş ve ayrıca, hâkim ve savcıların, mobbinge yönelik mevcut yasal düzenlemeleri neden yeterli bulmadığı ve nasıl daha iyi yasal düzenlemelerin yapılabilmesine dair bulgulara ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
Mobbing (Psychological Abuse) is a dangerous process which usually takes aim at one at workplace, is systematic, repeating and includes hostile acts, is gradual and leaves serious physical and psychological damages on one who is targeted.In this research, both the judicial organization?s perception of mobbing, attitude and experience and regarding mobbing, issues that the current legal regulations are at which extend were analysed.The sample group of the research, consists of 388 judges and prosecutors. In this research, its type is survey (investigate), as data collection tool, survey technique was implemented. As a result of the survey the obtained datas are processed with the help of the SPSS 19,0 software and essential statistical analysis were done. Following the search;The rate of judges and prosecutors thinking that they are exposed to mobbing was detected as %18,1. The finding that of %13,5 of judges and %21,8 of prosecutors are exposed to mobbing was reached. That the most common type of mobbing with its %81,2 rate is“The Top- Down”( Upright Mobbing ) type performed by seniors, chiefs was detected.In the research, at mobbing lawsuits that the judges and prosecutors rule the case, the result that education and health sectors are the sectors claimed the mobbing is performed the most was brought into open.While the rate of judges and prosecutors who participated the survey and found the current legal regulations sufficent intended for mobbing was %29,3, that the rate of judges and prosecutors who didn't find the current legal regulations sufficent was found as %70,7 and besides, findings concerning about why judges and prosecutors didn?t find the current legal regulations sufficent regarding mobbing and how beter legal regulations could be done were reached.