Kamu yönetiminde etik sorunu: Türk kamu yönetiminde etik sisteminin eleştirel çözümlemesi
The problem of ethics in public administration: a critical analysis of the ethics system in Turkish public administration
  1. Tez No: 332013
  2. Yazar: MISRA CİĞEROĞLU ÖZTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK ÖZKAL SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi Etiği, Neo-liberalizm, Küreselleşme, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Public Administration Ethics, Neo-Liberalism, Globalisation, Ethics Commitee of Public Officials in Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
?Kamu yönetimi etiği? kavramı son yıllarda kamu yönetimi disiplini içerisinde tartışılan ve özellikle batılı ülkelerde çeşitli şekillerde disiplin içerisinde üzerinde çalışma yapılan konulardan biridir. Kamu etiği konusu, 1980?ler ve 1990?lardan itibaren küresel ve evrensel bir nitelik kazanarak, kamu yönetimi alanındaki reform çabalarında da önemli bir yer işgal etmeye başlamıştır. Türkiye?de de benzer şekilde, 1980?li yıllardan itibaren kamu yönetimi alanında yolsuzluk ve etik dışı faaliyetlerde yaşanan artma eğilimine paralel şekilde ?etik? konusu özellikle 1990?ların sonlarından itibaren önem kazanmaya başlamıştır. Bu çerçevede çalışmada, neo-liberal ideolojinin yolsuzluk ve etik dışı faaliyetlerle mücadele konusunda benimsediği temel araç olan küresel/evrensel kamu etik sistemi ve Türkiye özelinde bu sistemin hayata geçirilişinin ayrıntılı bir analizinin yapılmaktadır. Bu amaçla, öncelikle etik kavramından yola çıkılarak etik ile ilişkilendirilen kavramlar üzerinde durulmakta ve kamu yönetimi etiği kavramını temellendiren felsefi ve ideolojik kaynaklar incelenmektedir. Devamında ise, küresel/evrensel kamu etiğinin ideolojik ve kuramsal kaynakları belirtilerek bu sistemin etkin hale gelmesinde rol oynayan unsurlar ve aktörler tartışılmaktadır. Son olarak, sözü edilen etik sistemin Türkiye?de kurumsallaştırılması üzerinde durulmakta ve Türk kamu yönetiminde hayata geçirilen etik sistemi değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
?Public Administration Ethics? and the applications of this concept are one of the most discussed issues in the discipline of public administration in recent years. The subject of public ethics has attained global and universal character since the 1980s and 1990s and began to occupy an important place in the reform efforts of public administration. Similarly in Turkey, in parallel with the trend of increase in corruption and unethical activities in the field of public administration since the 1980s, the issue of ?ethics? started to gain importance, especially after the late 1990s. From this point, this study aimed to analize the global / universal public ethics system, which is the main tool of the neo-liberal ideology in the fight against corruption and unethical activities, and the implementation of this system in Turkish public administration. For this purpose firstly, the concepts associated with ?ethics? are addressed and philosophical and ideological resources that underpin the concept of public administration ethics are examined. After that, the ideological and theoretical recources of global / universal public administration ethical system are emphasized and the elements and the actors that play an active role in the making of this system effective are discussed. Finally, the institutionalization of the aforementioned ethical system in Turkey is examined and the ethical system which was implemented in the Turkish public administration is considered.