Türk kamu yönetiminde değişen denetim sistemi ve uygulanabilirliği
Auditing alternating system and aplicabilitiy in the turkish public administration
  1. Tez No: 228633
  2. Yazar: HARUN KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Sistemi, Denetim Anlayışının Değişmesi, Yeni Denetim Anlayışının Uygulanabilirliği, Auditing System, Alternating Recent legal Regulations, Applicability New Auding system
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmamızda Türk Kamu Yönetimi'nden denetim sisteminin genel işleyişi, denetimin amacı, denetim türleri konularıyla birlikte, denetim sisteminde karşılaşılan sorunların çözüm yolları değerlendirilecektir. Denetim sisteminde yapılan bu yeni yasal düzenlemelerin denetim sistemimize etkileri, denetim sistemi açısından ne ölçüde uygulanabilir olduğu incelenecektir. Bu tezin hazırlanışında şu hipotezlerden yola çıkarak hazırlanmıştır.a) Kamu yönetiminde yapılan düzenlemeler hukuki, şekilsel bir sorun mudur? Yoksa yönetim ve denetim zihniyet yapısının değişmesi sorunumudur? Türk Kamu Yönetiminde denetim sisteminin kısaca genel işleyişi, denetim sisteminin yeniden yapılandırma nedenleri nelerdir? Mevcut denetim sistemi ihtiyaçlara cevap veriyor mu?b) Türk Kamu Yönetiminde denetim sistemin de denetimle ilgili yeni yapılmış yasalar, tasarılar var mı? Mevcut yeni düzenlemeler yeterli mi? Bu düzenlemelerin denetim sistemimiz açısından ne ölçüde uygulanabilirliği var?5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu, Kamu Yönetimi Temel Kanunu tasarısı gibi düzenlemeler getirilmeye çalışılmış, ancak bu tasarı yasallaşmamıştır. Bu yapılan düzenlemeler neticesinde denetim sisteminin işleyiş yapısı, iç denetime doğru yeni bir yapılanma olduğu görülmekte, teftiş kurullarının kaldırılmak istendiği görülmektedir. Dış denetimde ise Sayıştay'ın denetim görevleri artmaktadır. Yönetimde etkinliği ve verimliliği artırabilmek için yeniden yapılandırılmış iyi bir denetim sisteminin oturtulabilmesine bağlıdır. Bunu da Yönetim de şeffaflık, açıklık ve hesap verebilme, performans denetimi gibi sistemlerle yapmaya çalışmaktadır.Tüm bu yeni düzenlemelerin başarılı olması bu yasaları uygulayan kişilerin etik anlayışlarıyla da ilintilidir. Yasa koyucu da bu düzenlemelerin uygulanabilirliğini artırmalı, denetimini takip etmelidir. Denetim yapacak kişilerin anlayışını denetim esnasında cezalandırıcı mahiyette değil, kurumları motive edici yönde eğitime tabi tutup değiştirmelidir. Aslında denetim sisteminin en büyük sorunu da budur. Oligarşik bürokratik zihniyet yapısının değiştirilmesi durumudur. En zor olan da bu değişimi başarabilmektir. Merkezi devlet anlayışı içerisinde denetim sistemindeki değişikliklerin uygulanması, başarılı olabilmesi merkeziyetçi bürokratik devlet anlayışının değişmesine paralel bir durum gösterir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, we will evaluate the general operation of auditing system in Turkish Public Administration, the purpose and types of audits, and also the methods to solve the problems encountered in the auditing system. We will try to discuss the effects of the new legal regulations on the auditing system, the life values in terms of, and their applicability. This thesis has been prepared based on the following questions:a) A brief information about the general operation of the auditing system in Turkish Public Administration. What are the reasons for restructuring the auditing system? Does the available auditing system answers the needs?b) Are there any recent laws or law drafts regarding the auditing system in Turkish Public Administration? Are the recent regulations adequate? What is the life value and the applicability of those regulations in our auditing system? We will discuss the positive and negative aspects of it.Some regulations, for instance Public Financial Control Law number 5018, Public Administration Organic Law draft, was tried to be put into effect, but this draft could not be enacted. We can see that the operational structure of the auditing system has been changing into a new structure which aims internal auditing, and that the inspection committees are wanted to be abolished as a result of the regulations. The auditing task of the Court of Accounts has been increasing in the external auditing. A restructured auditing system must be dominant to increase the efficiency and efficacy in the management. To achieve this, positive, modern, and successful efforts like transparency in management, accountability, and performance inspection must be appreciated.The achievement of all these new regulations is related to the ethical understanding of the people who implement these laws. The legislator must also increase the applicability of the regulations and monitor their auditing. He must train and change the understanding of the auditors from a punitive point of view to a more motivating one on the corporations. Indeed, the biggest problem of the auditing system is the way to change the oligarchic and bureaucratic mentality, which is the most difficult thing to do.