Taksim meydanı ve çevresinin bir kamusal alan olarak tüm kullanıcılara yönelik erişilebilirliğinin irdelenmesi
Investigation of accessibility for all users in public space Taksim square and circle
  1. Tez No: 332044
  2. Yazar: AYÇA YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRMA TURGUT, YRD. DOÇ. DR. A.NİLAY EVCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı (İnsan)Merkezli Yaklaşım, Erişebilirlik, Kamusal Alan
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmada, birincil kullanıcı durumundaki insanın kamusal alan olan kent meydanlarındaki erişilebilirliği incelenmiştir. Kentteki tüm kullanıcıların kent içindeki yaşam zorlukları ve gereksinimleri vurgulanmıştır.Kamusal alanlarda, engelsiz fiziksel çevreler oluşturmak, mevcut çevrelerin niteliğini iyileştirmek ve erişilebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca her birimizin potansiyel birer özürlü olduğu düşünülerek, kamusal alanlarda tüm kullanıcı gereksinimleri göz önüne alınarak erişilebilirliğin sağlanması ve bu konuda evrensel standartlar getirilmesi zorunluluğu saptanmıştır.Çeşitli ülkelerin mevzuatları ve özürlüler için hazırlamış olduğu tasarım faktörleri irdelenerek, kamusal alandaki erişilebilirlik gereksinimleri incelenmiş ve kentteki tüm kullanıcıların özellikle fiziksel ve görme engeli bulunan kullanıcıların erişililebilirlikle ilgili karşılaştıkları fiziksel çevreye dayalı problem tespitleri ?Taksim Meydanı ve Çevresi? özelinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the accessibility of the human, who is the primary user of city squares which are public spaces, is examined. Life challenges and requirements of all users in the city are highlighted. It is required to create barrier-free physical environments, to improve the quality and accessibility of existing environments in public spaces.In addition, having the thought that each of us are a potential disabled in mind, the necessity of providing accessibility taking into account the needs of all users in public places and to ensure universal standards in this regard was determined.Having examined several countries? legislations and design factors prepared for the disabled, accessibility requirements for all users in public space have been studied and accessibility problems based on physical environment faced by all users in the city, especially by those who have physical and visual disabilities have been determined in the case of