Zemin sınır şartlarının yapı-zemin etkileşim sistemlerinin dinamik davranışına etkisi
Influence of soil boundary conditions on dynamic behaviour of soil-structure interaction systems
- Tez No: 332071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKKÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı-Zemin Etkileşimi, Dinamik Analiz, Dalga Yayılımı, Sınır Şartı, Rijit Sınır, Viskoz Sınır, Geçirgen Sınır, Soil-Structure Interaction, Dynamic Analysis, Wave Propogation, Boundary Condition, Foundation, Traditional Boundary, Viscous Boundary, Transmitting Boundary
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez çalışmasında, dinamik etkiye maruz yapı-zemin etkileşim sistemi için yarı-sonsuz zemin ortamında kullanılan sınır şartlarının etkili olduğu zemin sınırları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, uygulama olarak yapı-zemin etkileşimine maruz zemine gömülü ağır yapı olan Sarıyar beton ağırlık barajı seçilmiştir. Sarıyar barajına ait yapı-zemin etkileşimi analitik modellerinin dinamik analizleri, zemin sınırlarında rijit sınırlar, dinamik etki sonucu zemin içerisinde meydana gelen P ve S dalgalarının sınırlardaki etkisini ortadan kaldıracak viskoz sınırlar ve Rayleigh dalgalarını sönümleyen ve yarı-sonsuz zemin ortamının dinamik rijitlik matrisini içeren geçirgen sınırlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, yapı-zemin etkileşimi ve zemin sınır şartları ile ilgili literatür araştırmasından ibarettir. Tezde dikkate alınan sınır şartlarının kullanıldığı yapı-zemin etkileşimi sistemlerinin çözüm yöntemleri ile ilgili formülasyonlar da bu bölümde verilmektedir. İkinci bölümde, örnek baraja ait baraj-rezervuar etkileşimi, yapı-zemin etkileşimi ve dikkate alınan parametreler açıklanmakta ve yapı-zemin etkileşimi analitik modelleri ayrıntılı olarak verilmektedir. Üçüncü bölüm, gerçekleştirilen analizlerden elde edilen bulgular ve bunların irdelenmesinden oluşmaktadır. Dördüncü bölümde ise, bu tez çalışmasından çıkarılan sonuçlar ve öneriler verilmektedir. Beşinci bölüm, tezde yararlanılan kaynaklara ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, for soil-structure interaction systems subject to dynamic effects, soil boundaries on which the boundary conditions applied on semi-infinite soil medium are effective are determined. For this purpose as a numerical application, Sarıyar concrete gravity dam which is a deeply embedded massive structure subjected to soil-structure interaction was chosen. Dynamic analysis of soil-structure interaction analytical models of Sarıyar dam was performed by using traditional boundaries, viscous boundaries which absorb P and S waves occured in soil with dynamic effects and transmitting boundaries which absorb Rayleigh waves and include dynamic rigidity matrices of semi-infinite soil medium on the soil boundaries. This thesis consist of five chapters. The first chapter includes a literature survey associated with soil-structure interaction ve soil boundary conditions. The formulations related solution methods of the soil-structure interaction systems including boundary conditions used in this thesis are given. In the second chapter, for Sarıyar dam, dam-reservoir interaction, soil-structure interaction and considered parameters are explained and soil-structure interaction analytical models are given in details. The third chapter, the findings obtained from the analyses are given. The conclusions and recommendations deducated from the analyses are given in chapter four. Finally, the references are presented in the fifth chapter.