Fark denklem sistemlerinin çözümleri ve global davranışları
Solutions of systems of difference equation and their global behaviors
- Tez No: 332232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURMUŞ DAĞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fark Denklemleri, Asimptotik davranış, Global çekimler, Monotonluk, Difference equations, Asymptotic behavior, Global attractivity, Monotone
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, ilk olarak x(0),y(0) negatif olmayan keyfi başlangıç şartları,a,b,d,e pozitif sayılar olmak üzere; x(n+1)=(a+x(n))/(b+y(n)), y(n+1)=(d+y(n))/(e+x(n)), n=0,1,... şeklindeki iki boyutlu fark denklem sistemi ele alınmış, sistemin pozitif denge noktaları için bazı asimptotik sonuçlar elde edilerek sistemin çözümlerinin global asimptotik davranışları incelenmiştir. İkinci olarak x(0),y(0),z(0) negatif olmayan keyfi başlangıç şartları ve a,b,c,d,e,f pozitif sayılar olmak üzere; x(n+1)=(a+x(n))/(b+y(n)), y(n+1)=(c+y(n))/(d+z(n)),z(n+1)=(e+z(n))/(f+x(n)), n=0,1,... şeklindeki üç boyutlu fark denklem sisteminin parametrelerinin farklı değerleri için bazı asimptotik sonuçlarına ve bu sistemin çözümlerinin global asimptotik davranışlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this MSc thesis, first of all we have investigated the global asymptotic behavior of the solutions of the system of the difference equation x(n+1)=(a+x(n))/(b+y(n)), y(n+1)=(d+y(n))/(e+x(n)), n=0,1,... where the parameters a,b,d, and e are the positive numbers and the initial conditions x(0),y(0) are the arbitrary nonnegative numbers. We have obtained some asymptotic results for the positive equilibrium of this system. Secondly, we have studied the global asymptotic behavior of the solutions of the system of the difference equation x(n+1)=(a+x(n))/(b+y(n)), y(n+1)=(c+y(n))/(d+z(n)),z(n+1)=(e+z(n))/(f+x(n)), n=0,1,... where the parameters a,b,c,d,e,f are the positive real numbers and the initial conditions x(0),y(0),z(0)are the arbitrary nonnegative numbers. We have found some asymptotic results for the positive equilibrium of this system for the different values of the parameters.