B-7 numaralı Şer'iyye Sicili'ne göre Bursa: 1591-1592
Bursa according to Shari'a Court registry book no B7: 1591-1592
- Tez No: 332438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Shari'a Court Registry Book, Court, Family, Modern history
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
''B-7 Numaralı Şer`iyye Siciline Göre Bursa (1591-1592)'' adlı bu tez, B7 numaralı Bursa şer`iyye sicili esas alınarak hazırlanmıştır. Tezimiz giriş ve sonuç bölümlerinin dışında iki bölümden oluşmaktadır. Girişte, temeli MÖ.300'lerde atılmış olan Bursa şehrinin h.1000. yıla kadar olan tarihi geçmişi genel hatlarıyla açıklandıktan sonra, Şer`iyye sicilleri hakkında genel bir bilgi verildikten sonra, bu tezin de ana kaynağını teşkil eden B7 nolu sicil hakkında bilgi verilmiştir. Şer`iyye sicillerinde yer alan bilgiler, devletin işleyişi ve toplumsal tarih hakkında bilgi edinebilmeyi mümkün kılmaktadır. Bu düşünceden hareketle çalışmamızın ana kaynağını oluşturan Bursa B7 no'lu sicildeki veriler doğrultusunda çalışmamızın birinci bölümünde Osmanlı Devleti'ne 80 yıl kadar başkentlik yapmış olan Bursa'nın 1591-92 yılları arasındaki fiziki ve idari yapısı üzerinde durulmuştur. İdari görevlilerin -mümkün olduğunca- tek tek tanıtıldığı bu bölümde ayrıca şehrin dini, sosyal ve ticari yapıları hem mimari açıdan, hem de işlevleri açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Bursa şehrinin toplum yapısı ve ekonomik hayatı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde -özellikle- toplum ve aile yapısı incelenerek şehir halkının gündelik hayatına dair ipuçları elde edilmeye çalışılmış ve incelenen ?sicildeki? belgelerden elde edilen bilgi doğrultusunda da Bursa şehrinin ekonomik hayatı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler 1. Bursa 2. Şer`iyye sicili 3. Kadı 4. Mahkeme 5. Aile 6. Yeniçağ Tarihi
Özet (Çeviri)
This thesis which is titled ''Bursa according to Shari'a Court Registry Book No B7 (1591-1592)'' has been prepared based on the Bursa Shari?a Court Registry Book number B7. This thesis consists of two chapters apart from introduction and conclusion. In Introduction, after the history of Bursa, which was established in 300s BC, is explained up to 1000 in Hijri calendar and general information about Court registry books is given, information is given about court registry book number B7 which is the basis of this thesis. The information given in court registry books makes it possible to have information about running the state and social history. Based on this idea, in the first chapter of our study, the physical and administrative structure of Bursa, which served as the capital of Ottoman state for about 80 years, is handled for the time period of 1591-1592, based on the data given in Bursa court registry book number B7. Handling the administrative positions one by one- as much as possible- this chapter handles the religious, social and commercial buildings of this city not only in terms of architecture but also in terms of their functions. In the second chapter, the social structure and economic life of Bursa city is analysed. In this chapter, the clues about the daily life of city people are given by analysing the -especially- social and family life in city, and the economic life of Bursa city is analysed based on the information gained from the analysed court registry book.