İstihdamın kayıp yüzü: Alt işverende çalışan işçiler ve örgütsel bağlılık; iki kamu kurumu örneğinde
Lacking face of employment: Subcontractor personnel and organizational commitment; a perspective from public institutions
- Tez No: 332447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış kaynak kullanımı, Örgütsel bağlılık, Çift örgütlülük, Örgüt kuramları, Outsourcing, Organizational Commitment, Double Organizational Commitment, Organizational Theories
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küresel rekabet, bilgi teknolojilerinde yaşanan hızlı dönüşüm ve değişen piyasa koşulları nedeniyle örgütlerin yeni araçlar geliştirmeleri gerekmektedir. Yönetim bilimi bu araçların kuramsal yapısının güçlendirilmesine ve kuramsal yapılardan türetilmiş yeni araçlar oluşturmaya çalışmaktadır.Dış kaynak kullanımı örgütlerin son zamanlarda sıkça kullandığı araçlardan bir tanesidir. İşlem maliyeti yaklaşımından kaynak bağımlılığı yaklaşımına çeşitli kuramlar ile incelenen bu yaklaşım literatürde daha ziyade örgütün maliyetlerine olan etkisi açısından değerlendirilmiştir.Dış kaynak kullanımı örgütlerde yeni çalışma ilişkileri oluşturmuş, bu çalışma ilişkilerinin incelenmesi gerekmiştir. Örgüte bağlı çalışanların örgütsel performansa önemli katkı sağlıyor olması bu noktada önemli olmuştur.Bu çalışma ile alt işveren çalışanlarının sorunları ve örgüte bakışları örgütsel bağlılıkları açısından incelemektedir. Çalışma ile kamu kurumları örneğinde yapılan incelemede genel olarak alt işveren çalışanlarının hayatlarını sürdürmek için çalışmak zorunda olmalarından ötürü örgütsel bağlılıklarının demografik unsurlar ile değişmediği ve alt işveren çalışanlarının asıl işveren örgütlere güven duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizations need to develop new tools as a result of global competition, rapid transformation in information technology and changing market conditions. Management science aims to strengthen these tools' corporate structure and to create new tools derived from the theoretical structures.Outsourcing is one of the tools frequently used by organizations recently. This approach, examined by various theories like transaction cost approach and resource dependency approach, is evaluated rather in terms of the costs to the organization.Outsourcing has created new working relationships that need to be evaluated. The loyal employees' significant contribution to the performance of the organization have been important at this point.In this study, subcontractor personnel issues and their attitudes are examined in terms of organizational commitment. According to the findings of the study, which contains a case study made through public institutions, due to being obliged to work to sustain their lives, subcontractor employees 'organizational commitment is not changed by the demographic factors and they trust in the main employers' organizations.